Zelfgenoegzame tragikomedie

Ben Elton, auteur van onder meer de televisieserie Blackadder, schreef een autobiografische roman, Inconceivable, over de poging van een echtpaar om een kind te krijgen door reageerbuisbevruchting. Vervolgens bewerkte Elton die roman tot een filmscenario, waarmee hij zelf als regisseur mocht debuteren. Maybe Baby is een tragikomedie over een commissioning editor, een soort van chef-dramaturg, bij de BBC, die zonder het zijn vrouw te vertellen een scenario schrijft over de tragikomische verwikkelingen bij IVF. Hij steelt zelfs passages uit haar dagboek, zodat ze voor een grote verrassing komt te staan wanneer ze per ongeluk de filmset oploopt. We kunnen slechts gissen naar de mate waarin ook deze postmoderne verweving van fictie en werkelijkheid autobiografisch is.

In Maybe Baby bewaart Elton de grimmigste grappen voor observaties over de gang van zaken bij de BBC, overigens coproducent van de film. Modieuze types kronkelen zich in het stof voor een Schotse regisseur (Tom Hollander), die het liefst alleen maar films over junkies wil maken. Wie hem tegen durft te spreken, zoals de vader-in-spe (Hugh Laurie), wordt verbannen naar het Siberië van de kindertelevisie.

De eigentijdse strapatsen van Laurie en zijn vrouw (Joely Richardson) met temperatuurmetingen, warm sperma en eisprongen, steken daarbij nogal zoetig af. Het ongemakkelijke gevoel van Britten over alles wat naar seksualiteit riekt, wordt op standaardwijze getransformeerd tot pikante humor.

Een zeker vakmanschap kan Eltons regie niet ontzegd worden, maar origineel is het allemaal niet. Over de hele film hangt een waas van zelfgenoegzaamheid, van mediamensen die zichzelf op de hak willen nemen, en daar desnoods het publiek wel bij willen betrekken. Het dieptepunt vormen voor de hand liggende gastrollen van Eltons televisievrienden: Rowan Atkinson als een verstrooide gynaecoloog, Emma Thompson als een new age-goeroe en Joanna Lumley als een lesbische kantoorchef. Je zou Maybe Baby bijna een familiefilm kunnen noemen, met de vage geur van incest.

Maybe Baby. Regie: Ben Elton. Met: Hugh Laurie, Joely Richardson, Adrian Lester, James Purefoy, Tom Hollander, Emma Thompson, Rowan Atkinson, Joanna Lumley, Dawn French. In: 30 theaters.

    • Hans Beerekamp