Zalm drijft de spot met pagina Shell

Het kabinet heeft zich gisteren nadrukkelijk gedistantieerd van advertenties van Shell, waarin de oliemaatschappij deze week suggereerde dat ze slechts 3 cent winst maakt op een liter benzine.

Minister Zalm (Financiën) dreef gisteren tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer openlijk de spot met het olieconcern. ,,Ik moet zeggen dat ik enigszins bezorgd ben geworden na die advertentie van Shell'', aldus de minister. ,,Volgens mij staat het bedrijf dan echt aan de rand van de afgrond.''

Zalm had reden zich aangesproken te voelen door de advertenties in de dagbladen, omdat er uitdrukkelijk in stond aangegeven dat de fiscus bijna tweederde opstrijkt van elke liter benzine aan de pomp.

De minister van Financiën kreeg bijval van zijn collega Jorritsma (Economische Zaken). Die liet weten dat er heel wat valt af te dingen op de cijfers van Shell, onder meer omdat het bedrijf meer winst maakt op de distributie van zijn producten dan het suggereert.

Ook minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) deed gisteren een duit in het zakje over de oliekwestie. Ze vroeg zich af hoe het toch kwam dat de zogeheten kale dieselprijs in Nederland 7 cent hoger ligt dan elders in Europa. ,,We kunnen de oliemaatschappijen niet tot iets dwingen, maar we kunnen wel uitzoeken waar het aan ligt'', stelde Netelenbos.

Zalm onderstreepte gisteren in de Kamer dat het kabinet vooralsnog niet bereid is tot een accijnsverlaging om aldus de hoge brandstofprijzen van het ogenblik te compenseren. Daarmee zou hij de grote oliemaatschappijen slechts in de kaart spelen, omdat die dan de olieprijs extra hoog zouden kunnen houden.

Eerst wil Zalm bovendien het overleg van de Europese ministers van verkeer in Brussel van volgende week donderdag afwachten. In de tussentijd moeten de vrachtwagenchauffeurs en anderen wat hem betreft geduld betrachten. Zalm heeft overigens al laten weten dat de wegenbelasting in totaal met enkele honderden miljoenen guldens omlaag zal gaan.

Een Kamermeerderheid heeft er echter bij het kabinet op aangedrongen om in het bijzonder meer compensatie op diesel te verstrekken dan de 5,2 cent die nu al wordt gegeven. Op verzoek van de Tweede Kamer bekijkt minister Korthals (Justitie) voorts of Kamerleden inzage kunnen krijgen in een nog vertrouwelijk onderzoek van de Economische Controledienst over mogelijke kartelvorming in de Nederlandse oliesector.