`Van zijn eigen team is Prodi de slechtste'

Romano Prodi, sinds ruim een jaar voorzitter van de Europese Commissie, is een grote teleurstelling. Dat is althans het oordeel van 38 Brusselse journalisten uit negentien landen die door het Franse weekblad Expansion naar hun oordeel over de Europese Commissie zijn gevraagd. Bij de puntentoekenning scoort Prodi van alle Commissarissen het laagst.

De correspondenten van onder andere Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung, The Economist, Corriere della Sera en Dagens Nyheter vinden Prodi's landgenoot Mario Monti (Mededinging) de beste. Hij krijgt 15,11 punten op een maximum van 20 punten. Prodi krijgt 8,96 punten. Van de twintig leden van de Commissie behaalt de Nederlandse Eurocommissaris Bolkestein met 12,83 punten de zevende plaats na Monti, de Fransman Lamy, de Oostenrijker Fischler, de Brit Patten, de Duitse Verheugen en de Portugees Vittorino.

De Eurocommissarissen die net als Prodi minder dan tien punten krijgen zijn de Deen Nielson, de Luxemburgse Reding en de Belg Busquin. Gemiddeld krijgen de leden van de Europese Commissie 12,14 punten. Dat gemiddelde is hoger dan dat van de Commissie Santer, die bij een soortgelijk onderzoek op 11 punten kwam.

Voorzitter Prodi beloofde vorig jaar bij zijn aantreden openheid en efficiency. De helft van de ondervraagden vindt na een jaar dat de openheid niet is toegenomen, dertien procent vindt dat deze is afgenomen en 37 procent ziet vooruitgang. Wat betreft de efficiency meent iets meer dan de helft dat er niets veranderd is.

Aan de slechte score van Prodi kunnen geen conclusies worden verbonden over zijn politieke toekomst: de Duitse bondskanselier Kohl scoorde bij dit soort populairiteitstests onder journalisten doorgaans heel slecht, om uiteindelijk zestien jaar aan de macht te blijven.