Van Kamer mag homo nu trouwen

Met 109 tegen 33 stemmen is de Tweede Kamer gisteren akkoord gegaan met het homohuwelijk. Er werd hoofdelijk gestemd op verzoek van de SGP, die de openstelling van het huwelijk voor personen van gelijk geslacht op principiële gronden bestrijdt.

In de CDA-fractie, die als geheel sterk gekant was tegen het homohuwelijk, waren drie voorstemmers: Wijn, Dankers en Verburg. ,,Zij stemden volgens hun geweten'', aldus CDA-leider J. de Hoop Scheffer. Dat wordt gerespecteerd en heeft geen gevolgen voor de positie van de dissidenten binnen fractie of partij. Volgens de CDA-leider zou een vierde CDA'er, Eisses-Timmerman, eveneens voor openstelling van het huwelijk en adoptie door homoparen hebben gestemd, als zij niet ziek was geweest. Voor adoptie stemden nu de CDA'ers Verburg en Dankers.

In de PvdA-fractie was er eveneens een dissident, Apostolou, die tegengestemde `omdat de overheid zich niet met het intieme leven van mensen moet bemoeien'. De wetsontwerpen over huwelijk en adoptie door homoparen gaan nu naar de Eerste Kamer.