Van Grunsven draagt driekleur bij opening

Anky van Grunsven draagt vrijdag tijdens de opening van de Olympische Spelen in Sydney de Nederlandse vlag. De 32-jarige amazone werd al vorige week door het Team de Mission van NOC*NSF aangewezen voor de ceremoniële taak, die vier jaar geleden in Atlanta door roeier Nico Rienks werd vervuld. ,,We zochten iemand met een rijk olympisch verleden, die ook in Sydney in die geest zal presteren'', verklaarde chef de mission Jan Loorbach. ,,Anky heeft bovendien een goede uitstraling.''

Van Grunsven doet in Sydney voor de vierde keer mee aan de Spelen. Met haar paard Bonfire won ze zowel in Barcelona als in Atlanta een zilveren medaille bij de landenwedstrijd op het onderdeel dressuur. Vier jaar geleden eindigde Van Grunsven ook in de individuele dressuur als tweede. ,,Ik voel me ernstig vereerd'', zei de Brabantse amazone vanochtend in het `Holland House' in Darling Harbour. ,,Ik beschouw mijn verkiezing als vlaggendraagster tevens als een impuls voor de paardensport.'' En lachend: ,,Al zal het even wennen zijn om op eigen benen te staan, want normaal gesproken word ik door Bonfire gedragen.''

Ook Van Grunsven had er rekening mee gehouden dat volleyballer Peter Blangé wegens zijn grote staat van dienst als Nederlandse vlaggendrager zou fungeren. Maar chef de mission Loorbach verklaarde dat NOC*NSF niet twee keer dezelfde atleet wilde nomineren. De spelverdeler van het Nederlandse team had tijdens de sluitingsceremonie in Atlanta al de Nederlandse vlag gedragen. ,,Het zou ook wat gekunsteld zijn om Blangé in Sydney voorop te laten lopen om zijn kandidatuur voor een positie in de atletencommissie van het IOC te onderstrepen'', meent Loorbach.

Slechts de helft van de 240 Nederlandse atleten in Sydney zal vertegenwoordigd zijn bij de opening in het Olympisch Stadion. Tot onvrede van onder meer de hockeyers mogen op last van NOC*NSF alleen de sporters mee paraderen die in het eerste weekend van de Spelen nog niet in actie komen. ,,Zoals technisch-directeur Joop Alberda terecht heeft gezegd moet een sporter die vier jaar lang heeft gestudeerd voor zijn olympische examen, zich uitgerekend de avond voor dat examen natuurlijk niet laten gaan. Maar ik besef ook dat we er voor het thuisfront knap bij moeten lopen. Voor het visuele effect van de openingsceremonie dient de Nederlandse equipe wel volume te hebben'', aldus Loorbach.