Utrecht krijgt toch een `Walk of Fame'

Utrecht krijgt dit jaar toch zijn `Walk of Fame' met handafdrukken en -tekeningen van figuren uit de Nederlandse filmwereld. Vorig jaar slaagde het Nederlands Filmfestival er niet in toestemming van de gemeente Utrecht te krijgen voor een serie tegels met handafdrukken van Nederlandse filmcoryfeeën in het plaveisel van de Oudegracht. De welstandscommissie verwees het idee voor een variant van Hollywoods eerbetoon aan sterren als banaal en weinig origineel naar de prullenbak.

De Walk of Fame komt er nu toch naar het voorbeeld van filmstad Cannes, weliswaar niet aan de Oudegracht, maar in de Vinkenburgstraat, een kleine winkelstraat in het centrum van Utrecht.

Actrice Monique van de Ven en filmjournalist René Mioch verrichten op woensdag 20 september de officiële opening van wat nu de Grolsch Filmboulevard heet. Dit gebeurt kort voor de opening van het twintigste Nederlands Film Festival.

De eerste bronzen tegels zijn gereserveerd voor Rob Houwer, Paul Verhoeven en Monique van de Ven, respectievelijk producent, regisseur en hoofdrolspeelster van Turks Fruit. Deze film werd vorig jaar uitgeroepen tot Beste Film van de Eeuw.

De zes andere tegels bevatten de handtekening en -afdruk van de Gouden Kalfwinnaars van vorig jaar, onder wie producent Matthijs van Heijningen, acteur Rijk de Gooyer en regisseur Burney Bos. De serie tegels wordt voortaan jaarlijks uitgebreid met tegels van nieuwe Kalfwinnaars.