Tweede editie Vlissingen opent met U571

Meer dan duizend gasten hebben gisteren in Vlissingen de door staatssecretaris van Cultuur Rick van der Ploeg verrichte opening van het tweede internationale filmfestival Film by the Sea bijgewoond. Het relatief korte, vijfdaagse festival beleefde vorig jaar zijn eerste editie en wil in de toekomst uitgroeien tot hét avant première-festival van Nederland. Openingsfilm U-571, een avonturenfilm over de bemanning van een Amerikaanse onderzeeboot die in de Tweede Wereldoorlog het coderingsapparaat Enigma van de Duitsers zou hebben ontvreemd, is een van die voor-premières die in het Panorama-programma wordt vertoond. Te zien zijn ook Small Time Crooks van Woody Allen, David Mamets superieure parodie op de filmbussiness State and Main, de soapverkenning Nurse Betty van Neil la Bute en James Ivory's The Golden Bowl.

Er is ook een competitieprogramma, waarin recente literatuurverfilmingen kans maken op een prijs van 10.000 euro. Vertoond worden onder meer: American Psycho (Mary Harron), The House of Mirth (Terence Davies, Affliction (Paul Schrader) en The Old Man Who Read Love Stories (Rolf de Heer). De films die te zien zijn in de sectie Unreleased, dingen mee naar een misschien nog wel belangrijker prijs: bioscoopuitbreng in Nederland. Door middel van een stemming onder het publiek krijgen films die distributeurs op de plank hebben blijven liggen, of direct naar video verbannen zoals The Messenger: Joan of Arc van Luc Besson en James Mangolds Girl, Interrupted nog een tweede kans.

Ook zal het verzameld werk van de gebroeders Joel en Ethan Coen worden vertoond, naar aanleiding van de voorpremière van Oh Brother Where Art Thou?