Suriname wil band met mafia breken

De nieuwe Surinaamse regering heeft Nederland gisteren beloofd alle banden met drugskartels door te snijden. Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) kreeg de toezegging gisteren in New York tijdens een eerste kennismaking met zijn Surinaamse ambtgenoot Levens, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De nieuwe regering van president Venetiaan wil zowel het ambtelijk apparaat als het leger zuiveren van mensen die betrokken zijn bij drugscriminaliteit, deelde Levens mee aan Van Aartsen. Volgens Levens wil Suriname de drugshandel, die banden onderhield met functionarissen binnen de vorige regering-Wijdenbosch, hard aanpakken en beginnen met de opbouw van democratie en herstel van de rechtsstaat.

Van Aartsen sprak na afloop van een ,,hoopgevend verhaal'' en zei dat ,,nu zo snel mogelijk'' gestreefd moet worden naar een ,,volwassen normale relatie van land tot land''. ,,Wij hebben vertrouwen in deze regering'', zei de minister. Volgens hem ligt de weg naar normalisering van de relatie open, nu de Surinaamse kiezers zich hebben afgewend van de regering-Wijdenbosch.

Van Aartsen noemde het gesprek van zo'n 25 minuten met Levens gisteren ,,zeer plezierig''. De minister sprak van een ,,fantastisch moment'' na de bevroren betrekkingen van de laatste jaren. Van Aartsen bezoekt Suriname eind oktober.

Op verzoek van Suriname heeft waarschijnlijk voor die tijd al ambtelijk overleg plaats over de ontwikkelingsrelatie. Suriname heeft nog zo'n 600 miljoen gulden van Nederland tegoed. Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) zal, zodra zij is teruggekeerd van ziekteverlof, Paramaribo bezoeken over ontwikkelingshulp en humanitaire hulp te praten.

Premier Kok achtte het vorige week na zijn gesprek met de Surinaamse vice-president Ajodhia nog te vroeg voor hervatting van de ontwikkelingshulp. Dat kan volgens Kok pas ,,op het goede moment, met de goede timing en in de goede volgorde''. Ajodhia vertelde Kok toen over de deplorabele staat van de Surinaamse economie.

Van Aartsen en Levens spraken niet over oud-legerleider Bouterse.

DOSSIER SURINAME: www.nrc.nl

    • Robert van de Roer