Superieur Ajax speelt met Gent in naargeestige sfeer

Terwijl de supporters van Ajax en AA Gent elkaar gedurende anderhalf uur op hatelijke en racistische spreekkoren tracteerden, speelde de Nederlandse deelnemer aan het UEFA-Cuptoernooi kat en muis met zijn Belgische tegenstander. Ajax won het eerste duel in de eerste ronde met 6-0. De return in de Arena is een formaliteit.

Het krakkemikkige stadionnetje van AA Gent was gisteravond slechts voor de helft gevuld, zo weinig aantrekkingskracht heeft Ajax momenteel bij de buitenlandse voetballiefhebbers. De naargeestige sfeer werd grimmiger naarmate de eenzijdige wedstrijd vorderde. De Belgische fans zwaaiden met vlaggen van Feyenoord als teken van provocatie. Stewards probeerden hen tevergeefs tot bedaren te brengen.

De supporters van Ajax reageerden onmiddellijk. Ze gooiden kuipstoeltjes op het veld en klommen massaal in de dranghekken. De speaker verergerde de situatie door openlijk partij te kiezen voor het thuispubliek. Zwaar bewapende agenten voorkwamen escalatie van het geweld. In totaal werden 95 supporters van Ajax aangehouden. De meeste arrestaties vonden 's middags plaats, in het centrum van de stad. Gevoetbald werd er ook nog op het Belgische biljartlaken. Het technisch superieure Ajax profiteerde van de puike grasmat en vooral van de zwakke tegenstand. De spelers van AA Gent, in de volksmond Buffalo's genoemd, lieten zich als makke schapen naar de slachtbank leiden. Ze leken in de war door het dreigende ontslag van de Nederlandse trainer Houwaart. Hij leeft in onmin met de clubleiding en ontbeert vertrouwen van zijn assistent. De zwakte van AA Gent was ook de kracht van Ajax. Het bekritiseerde vleugelspel was dit keer een gevaarlijk wapen. De Belgische backs wisten zich geen raad met het brede speelveld en werden met doeltreffend circulatievoetbal in de luren gelegd. Het rondspelen gebeurde minder traag dan in de voorbije weken. De positiewisselingen op het middenveld zorgden voor een georganiseerde chaos. Achterin kwam Ajax geen moment in gevaar tegen de statische spitsen van AA Gent.

Trainer Adriaanse had zijn huiswerk goed gedaan, zei hij na afloop in bedekte termen. Hij roemde ook het spel van Galásek, die afgelopen zomer in zijn kielzog van Tilburg naar Amsterdam verhuisde. De veelzijdige Tsjech maakte voor het eerst duidelijk dat hij als rechtshalf goed uit de voeten kan. Hij is een complete voetballer, met spelinzicht en longinhoud. Galásek stond aan de basis van de meeste aanvallen. Hij miste drie grote kansen. Hij was de aangever van het tweede doelpunt. Met een slimme dieptepass bracht hij vlak voor rust Knopper in scoringspositie. De schaduwspits controleerde de voorzet en schoot de bal in een vloeiende (loop)beweging in het doel. Daarmee verdubbelde Knopper de voorsprong. Na ruim een kwartier spelen had Arveladze op de rand van buitenspel een combinatie afgerond.

In de tweede helft kwam Ajax alleen in de beginfase even in problemen. Nadat Witschge met een geniepige trap zijn tegenstander Gajser bijna letterlijk uit het veld had geschopt, was het gedaan met de tegenstand van AA Gent. De meeste spelers van de thuisploeg bewezen hun geplaagde trainer een slechte dienst door het duel schijnbaar ongemotiveerd uit te spelen. Alsof zij bewust aanstuurden op het vertrek van Houwaart. ,,Ik voel me door sommigen in de steek gelaten', bevestigde hij.

Ajax kon de wedstrijd op routine uitspelen. Nadat Knopper op aangeven van Gronkjaer voor 3-0 had gezorgd, kreeg Adriaanse de gelegenheid zijn stokpaardjes te berijden. De nieuwe trainer heeft veel vertrouwen in de eigen kweek van Ajax. Om die reden besloot hij weinig geld te investeren in nieuwe spelers. Tegen AA Gent mochten de aanvallers Bobson (19), Van der Gun (21) en Van der Vaart (17) een kwartiertje invallen. Tot groot genoegen van hun leermeester. ,,Hun prestatie is een goed teken voor het Nedelandse voetbal', doceerde de voormalige gymleraar.

Van der Gun en Van der Vaart vierden hun entree in het internationale voetbal op gepaste wijze. Zij deden wat de beste Ajacieden hebben gepresteerd: scoren als debutant. Van der Gun heeft in de eredivisie eerder speeltijd gekregen. Van der Vaart kon alleen bogen op een ongelukkige invalbeurt tegen FC Den Bosch. Tegen AA Gent toonde hij zijn talenten. Hij heeft een tactisch brein, getuige zijn afgemeten voorzet op Gronkjaer, die daardoor de vierde treffer kon maken. Van der Vaart heeft ook techniek, getuige zijn volley uit stand. En hij beschikt over stalen zenuwen, getuige zijn doeltreffende schot in kansrijke positie.

Na afloop werd hij opgewacht door zijn vader. De jonge Rafael leerde voetballen bij de amateurs van De Kennemers uit Heemskerk. Op tienjarige leeftijd werd hij gescout door Ajax, waar hij vooral als linksbenige middenvelder indruk maakte. Volgens Adriaanse kan hij op alle posities uit de voeten. Glunderend stapte hij uit de spelersbus, nadat de voorlichter van Ajax hem had verzocht mee te werken aan een interview.

,,Dit is natuurlijk een droom', zei Van der Vaart. Hij kijkt goed naar de acties van Witschge, zijn grote voorbeeld. Hij heeft zijn opleiding aan de detailhandelschool niet afgemaakt, omdat hij sport en studie niet langer kon combineren. Hij is de belichaming van een bijna verdwenen cultuur bij Ajax. Hij mag daarom niet meteen naar het buitenland vertrekken, zoals de talenten Wooter en Musampa in het recente verleden. ,,Deze jongen moet voor Ajax behouden blijven', waarschuwde Adriaanse.

    • Jaap Bloembergen