Sloop dreigt voor Londense Dome

De Millennium Dome wordt mogelijk gesloopt omdat de kandidaat-koper van de noodlijdende koepeltent in Greenwich zich heeft teruggetrokken.

English Partnerships, eigenaar van de grond onder de Dome, zei gisteren dat sloop en nieuwbouw mogelijk verstandiger is dan zoeken naar een nieuwe klant om de tent te redden, zoals de Britse regering wil.

De Japanse investeringsbank Nomura zou de Dome op 1 januari 2001 overnemen voor 105 miljoen pond (388 miljoen gulden) om er een pretpark in te bouwen. Maar de contracten waren nog niet getekend en gisteren trok de bank de stop uit de transactie nadat de regering Nomura weigerde inzage te geven in een accountantsrapport over de financiële chaos bij de Dome.

De bank zei vorige week al de koop te willen ,,heroverwegen'' toen bekend werd dat de Dome met een nieuwe noodinjectie van 43 miljoen pond op de been gehouden moest worden om open te kunnen blijven tot het eind van het jaar. Dat is opnieuw onzeker geworden omdat een eerdere noodinjectie van 47 miljoen pond, uitbetaald in augustus, een voorschot was uit de verkoop aan Nomura.

De regering wil nu verder onderhandelen met een eerdere gegadigde, Legacy. Dat bedrijf wilde van de Dome een high tech-bedrijvenpark maken onder de naam Knowledge City. Het intact laten van de koepeltent biedt volgens de regering de beste kansen voor de verdere `regeneratie' van Greenwich.

De Conservatieve oppositieleider William Hague en de Liberal Democrats hebben opnieuw het vertrek geëist van de verantwoordelijke Labour-minister, Lord Falconer. Die noemde Nomura's beslissing ,,zeer, zeer spijtig'', maar zei te zullen aanblijven om de Dome de beste overlevingskansen te geven.

Nomura koopt noodlijdende bedrijven op, maakt ze gezond en verkoopt ze door. Aangenomen werd dat de bank de Dome, waarvan de bouwkosten 800 miljoen pond bedroegen, voor een prikje in handen kreeg. Er gingen ook geruchten dat Nomura nieuwbouwplannen had voor het Dome-terrein, een top-locatie in een bocht van de Theems, tegenover Canary Warf, het snelgroeiende financiële district.