Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Deze maand start het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een pianoklas voor kleuters – een experiment. 2 Vandaag neemt een kijkje. Verder een portret van wielrenner Erik Dekker. Ned.2, 17.29-18.15u.

Nova. Aandacht voor de excessen bij de ontgroening van leden van de Utrechtse studentenvereniging Veritas. En: de ontdekte verborgen boodschappen in het nieuwste anti-Gore televisie-spotje van de Amerikaanse presidentskandidaat George W. Bush. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Nucleaire nomaden. Portret van de bewoners van de Bikini-eilanden, waar 50 jaar geleden de eerste waterstofbom tot explosie werd gebracht. NGC, 19.30-20.00u.

Het stress-mechanisme. Een onderzoeker, een therapeute en een arbeids- en organisatiepsycholoog komen aan het woord over de oorzaken en de gevolgen van stress. Over het menselijke overlevingsmechanisme dat op stress reageert met de aanmaak van hormonen en het herkennen van stress-symptomen. Ned.3, 20.27-21.25u.

Falling in love.... again. Documentaire over romances van mensen op leeftijd. Karen was totaal van de kaart toen haar 67-jarige moeder er vandoor ging met de 66 jaar oude Raymond na een vakantie op Mallorca. De 21-jarige Graham wordt gek van zijn moeder, die zich als een verliefde tiener gedraagt. Haar nieuwe vlam is de 70-jarige David. BBC2, 22.00-22.50u.

Cream. Engelse documentaireserie over een van de beroemdste en beruchtste clubs ter wereld. FOX, 22.30-23.30u.

A skin too few. Portret van de in 1974 op 26-jarige leeftijd overleden Nick Drake. Deze Britse zanger van breekbare liedjes vol weemoed en verlangen krijgt pas twintig jaar na zijn dood de erkenning die hij tijdens zijn leven ontbeerde. Ned.1, 22.52-23.46u.

SPORT

Olympische Zomerspelen. Hoogtepunten van de vandaag gespeelde voetbalwedstrijd tussen de mannenteams van Australië en Italië. Eurosport, 17.30-19.50u. en 0.00-1.30u.

Champions League. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd PSV-Dynamo Kiev in het kader van het Champions League-toernooi. Met voor- en nabeschouwing. Ned.2, 19.55-23.47u.

Champions League. Samenvatting van de andere vandaag gespeelde wedstrijden in de Champions League. Ned.2, 0.05-0.55u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met Linda Shenwick, voormalig diplomaat van het U.S. State Department, die werd ontslagen nadat ze het falende financiële management bij de VN aan de kaak stelde. BBC World, 20.30-21.30u.

DRAMA

Diamonds. Tweede deel van Belgische miniserie. Politie-inspecteur gaat aan de haal met criminele buit en raakt in de problemen. RTL4, 20.30-22.10u.

FILM

.Network (Sidney Lumet, 1976, VS). Scenarioschrijver Paddy Chayefsky en regisseur Lumet slaan de Amerikaanse televisie, de multinationals, evangelisten en terroristen en de gewone man en vrouw om de oren in hectische satire. Verdiende Oscars voor Chayefsky, Peter Finch, Faye Dunaway en Beatrice Straight. Veronica, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.

Striking Distance (Rowdy Herrington, 1993, VS). Routine-thriller kraakt van de gammele dubbele bodems en het gewrongen familiesentiment. Bruce Willis als agent annex `matennaaier' van de waterpolitie van Pittsburgh versus een seriemoordenaar. Ook met Sarah Jessica Parker. SBS6, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Village of the Damned (John Carpenter, 1995, VS). Carpenters remake van gelijknamige Britse griezelfilm (Wolf Rilla, 1960) werd nooit een Nederlandse bioscooproulement gegund. Idyllisch Californisch dorpje wordt opgeschrikt door tien, gelijktijdig geboren kinderen in wie telepathisch begaafde demonen schuilgaan. Met Christopher Reeve als dokter en Kirstie Alley als wetenschapster. Het minder expliciet gewelddadige origineel werd destijds opgevat als een allegorie over een communistische machtsgreep. Zie Film-vooraf. Zie Film-vooraf. Net5, 21.55-23.40u., onderbroken door reclame.

Top Gun (Tony Scott, 1986, VS). Door Engelsman geregisseerd, chauvinistisch kassucces van Amerikaanse bodem, over de recruten van een militaire elite-academie voor straaljagerpiloten. De roekeloze Tom Cruise wordt er volwassen. Ook met Kelly McGillis en het liedje `Take My Breath Away'. BBC1, 23.20-1.10u.

Angélique et le roi (Bernard Borderie, 1965, Frankrijk/West-Duitsland/Italië). Derde deel van populaire vijfdelige filmserie naar de romans van Serge en Anne Golon, over het liefdes- en huwelijksleven van aristocratendochter in het Frankrijk van de 17de eeuw. Met Michèle Mercier, Robert Hossein. Net5, 23.40-1.25u., onderbroken door reclame.

Mr. Jealousy (Noah Baumbach, 1997, VS). New York en de geest van Woody Allen zijn nadrukkelijk aanwezig in praatgrage, komische romance voor Annabella Sciora en een extreem achterdochtig uitgevallen Eric Stoltz. Bijrollen van Bridget Fonda en Peter Bogdanovich. BBC1, 1.10-2.45u.

They Flew Alone (Herbert Wilcox, 1942, Engeland). Adequate filmbiografie over Amy Johnson en Jim Mollison, getrouwde luchtvaartpioniers uit de jaren dertig. Morgen, BBC2, 12.20-14.00u.

.The Court Jester (Norman Panama & Melvin Frank, 1956, VS). Kostelijk vehikel voor Danny Kaye is parodie op Middeleeuwse kostuumfilm. Hofnar raakt betrokken bij verzet tegen tirannieke koning. Ook met Basil Rathbone, Angela Lansbury. Morgen, SBS6, 15.00-16.50u.

At Gunpoint (Alfred Werker, 1955, VS). Routine-western. Fred MacMurray versus outlaws. Morgen, BBC2, 15.00-16.20u.