Politie arresteert negentien ETA-leden bij actie Baskenland

De Spaanse politie heeft de afgelopen nacht bij een omvangrijke actie in Baskenland negentien arrestaties verricht van veronderstelde leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De operatie, die onder leiding staat van de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón, zou gericht zijn op het ontmantelen van de organisatie Ekin, die onder meer verantwoordelijk wordt gesteld voor het coördineren van de zogenaamde ,,straat-oorlog'' in Baskenland. Daarbij worden de huizen, bedrijven en auto's van aanhangers van niet-nationalistische partijen aangevallen door jongeren met brandbommen.

De politie-actie werd op verschillende plaatsen in Baskenland en de regio Navarra uitgevoerd. In Bilbao, San Sebastián en Pamplona werden de kantoren van Herri Batasuna, de partij die wordt gezien als de politieke tak van de ETA, binnengevallen en doorzocht. De politie verklaarde dat een grote hoeveelheid informatie in beslag werd genomen. Volgens een woordvoerder is de ETA een zware slag toegebracht die is te vergelijken met de operatie in 1992 in het Franse Bidart, waarbij de complete ETA-top werd gevangen genomen.

De arrestanten zouden zich vooral bezighouden met de organisatie en politieke strategie en niet zozeer met de uitvoering van aanslagen. Onder hen bevindt zich een voormalige parlementariër van Herri Batasuna. In Madrid werd tevens een advocaat gearresteerd die optreedt als verdediger van ETA-leden. Juist vandaag zou de raadsheer moeten aantreden in een zaak tegen acht veronderstelde terroristen die verschillende aanslagen hadden gepland om de voormalige voorzitter van het Baskische parlement Juan María Atutxa te vermoorden. Het proces is wegens de arrestatie uitgesteld.

De politie-actie komt op een moment dat de Baskische politiek zich in een impasse lijkt te bevinden. Afgelopen weekeinde besloten de politieke aanhangers van de ETA dat zij niet langer in het Baskische parlement zullen optreden. Daarmee is de Baskische regio-regering van de Baskisch-nationalistische partij PNV definitief in een minderheidspositie terechtgekomen die de regio in feite onbestuurbaar maakt. De PNV-regering werd twee jaar geleden geïnstalleerd met steun van de ETA-aanhang.

Zowel de conservatieve volkspartij van premier Aznar als de socialistische PSOE heeft geëist dat in de nieuwe situatie de vertrouwenskwestie in het regio-parlement aan de orde gesteld moet worden en dat de verkiezingen in Baskenland moeten worden vervroegd. De Baskische regio-president Ibarretxe heeft laten weten dat hij dat niet van plan is. ,,We hoeven de steun aan de regio-president niet te peilen'', aldus de regeringswoordvoerder, die zei dat verkiezingen alleen maar kunnen bijdragen aan de onrust in Baskenland.