Parlement EU wil groter hulpbudget

De Europese Unie moet voorgenomen bezuinigingen in 2001 op ontwikkelingssamenwerking ter financiering van uitgaven voor Kosovo en de Balkan ongedaan maken. Het Europese ontwikkelingsbudget moet bovendien veel meer op directe armoedebestrijding worden gericht.

Dit heeft de commissie-ontwikkelingssamenwerking van het Europees Parlement gisteren in een unanieme stemming uitgesproken. Het Europees Parlement, dat in de Europese Unie budgetrecht heeft, geeft hiermee een fors signaal aan de Europese ministers van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking in het onlangs losgebroken debat over de inefficiëncy van de Europese buitenlandse hulp. Voor volgend jaar gaat het om een ontwikkelingsbegroting van ongeveer 2,5 miljard euro (5,5 miljard gulden).

De commissie-ontwikkelingssamenwerking stemde gisteren in met vergaande voorstellen van de Nederlandse rapporteur Max van den Berg, die vice-voorzitter van de commissie is. De socialistische Europarlementariër sprak van een ,,revolutie'', omdat zijn commissie met unanieme steun niet alleen de bedragen wil wijzigen maar het ontwikkelingsbudget ook sterk wil versimpelen.

Door deze versimpeling, die overeenstemt met eisen die de OESO (club van industrielanden) stelt, kunnen de prestaties van de Europese ontwikkelingssinspanningen voor armoedebestrijding veel beter worden beoordeeld. De commissie wil in het kader van de armoedebestrijding de budgetten voor basisgezondheidszorg (o.a. aidsbestrijding) en basisonderwijs verdubbelen.

De parlementscommissie noemt het ,,onaanvaardbaar'' dat ontwikkelingslanden slachtoffer worden van personeelsgebrek in Brussel, waardoor geld niet wordt besteed dat vervolgens naar de Balkan gaat. Uitgaven voor de Balkan kunnen volgens Van den Berg gemakkelijk worden betaald uit andere overgebleven fondsen die de lidstaten terugkregen. ,,De armen moeten hier niet voor opdraaien.''

De Europese ministers buigen zich de komende maanden over het budget voor 2001.