Olympisch voetbal al van start

Pas over twee dagen worden de Spelen in Sydney officieel geopend. Maar het olympische voetbaltoernooi bij de mannen – en voor het eerst ook bij de vrouwen – is vandaag al begonnen, zij het in Adelaide, Brisbane, Canberra en Melbourne. In Melbourne wonnen de Braziliaanse vrouwen voor 60.000 toeschouwers met 3-0 van Zweden. In Canberra versloeg Duitsland gastland Australië: 2-0.

Voetbal en de Spelen blijven elkaar slecht verdragen, want de wereldvoetbalbond (FIFA) weigert gehoor te geven aan de oproep van IOC-voorzitter Samaranch om de regel te schrappen dat alleen profs jonger dan 23 jaar mee mogen doen. En de Europese topclubs hebben momenteel hun vizier gericht op de Champions League.

Hoewel elk land drie dispensatiespelers ouder dan 23 jaar mag opstellen, ontbreken in Australië de grote sterren uit Europa en Brazilië. Vier jaar geleden gaven aanvallers als Ronaldo (Brazilië), Crespo en Lopez (Argentinië) en olympisch kampioen Kanu (Nigeria) het voetbaltoernooi kleur. Toen werden zelfs wedstrijden in Washington gespeeld, al speelde voetbal vier jaar eerder in Barcelona helemaal een marginale rol. Uit angst dat het olympische toernooi het wereldkampioenschap zou overvleugelen, heeft de FIFA het voetbal als olympische sport aan restricties gebonden.

Maar alleen Italië buit de beperkingen op olympisch niveau ten volle uit. De competitie begint pas op 1 oktober om clubs in de gelegenheid te stellen hun talenten af te staan aan het olympische team. Behalve spelers als Zambrotta, Abbiati, Ambrosini en Ventola blijven grote namen echter thuis, omdat coach Tardelli het vertrouwen gaf aan de ploeg onder 21 jaar, die onlangs in Slowakije Europees kampioen werd.

Titelverdediger Nigeria vertrouwt ook al noodgedwongen op zijn jeugdspelers, want Arsenal-coach Wenger vond het ,,belachelijk'' dat Kanu drie duels in de Champions League en vijf wedstrijden in de Premier League zou missen door deelname aan de Spelen. Onder druk van zijn club meldde Kanu zich dus af bij bondscoach Bonfrère.

Het Britse IOC-lid prinses Anne nam een nog extremer standpunt in dan Arsène Wenger. Zij vindt dat teamsporten van de Spelen moeten worden geweerd, omdat ze volgens haar strijdig zijn met de olympische gedachte.