Kabinet weigert accijnsverlaging op brandstoffen

Het kabinet is voorshands niet bereid de accijns op brandstoffen te verlagen om het probleem van de hoge brandstofprijzen aan te pakken. Ook vanmorgen hebben zich op verschillende Nederlandse snelwegen weer blokkades door vrachtwagens voorgedaan. Rond het middaguur blokkeerden taxichauffeurs de A2 nabij Breukelen.

Minister Zalm (Financiën) onderstreepte gisteren in de Kamer dat het kabinet vooralsnog niet bereid is de hoge brandstofprijzen van het ogenblik te compenseren met een accijnsverlaging. Daarmee zou hij de grote oliemaatschappijen slechts in de kaart spelen, omdat die dan de olieprijs extra hoog zouden kunnen houden, aldus Zalm.

Eerst wil Zalm bovendien het overleg van de Europese ministers van Verkeer in Brussel van volgende week donderdag afwachten. In de tussentijd moeten de vrachtwagenchauffeurs en anderen wat hem betreft geduld betrachten. Zalm heeft overigens al laten weten dat de wegenbelasting in totaal met enkele honderden miljoenen guldens omlaag zal gaan.

In Groot-Brittannië hebben gisteravond de eerste tankwagens de geblokkeerde brandstofdepots verlaten, maar driekwart van alle benzinepompen is nog steeds gesloten. ,,Het eind lijkt in zicht', zei Brynle Williams, leider van de acties bij de raffinaderij in Stanlow nabij Liverpool, waar Britse vrachtrijders, boeren en taxichauffeurs vorige week hun protest tegen de hoge brandstofprijzen begonnen. Boze vrachtwagenschauffeurs zorgden vanmorgen voor een verkeerschaos in Londen.

In Stanlow reden vanochtend vroeg acht tankwagens onder politiebescherming tussen de demonstranten door om benzinepompen in Wales en noordwest-Engeland te bevoorraden, die vrijwel allemaal droog staan door de blokkades. Elders vertrokken ook tankwagens, maar demonstranten kregen daar de verzekering dat de brandstof alleen was bedoeld voor hulpdiensten en ziekenhuizen.

Blokkade-acties van vrachtwagenchauffeurs in België hebben zich vandaag uitgebreid, ondanks enige toenadering met de regering over tegemoetkomingen in de hoge kosten voor diesel. Vertegenwoordiger van Waalse chauffeurs liepen gisteravond opnieuw weg van de onderhandelingen.

Voor het eerst werden vanmorgen ook wegen in Vlaanderen geblokkeerd in wilde acties van Vlaamse chauffeurs. Tot nu deden alleen Waalse chauffeurs mee aan blokkades in Brussel en omgeving

Ook in Nederland was de actiebereidheid gisteren onder de zogenoemde eigen rijders nog groot. De hoge dieselprijzen bedreigen de kleine ondernemers in de transportsector, de zogenoemde eigen rijders. Transport en Logistiek Nederland constateerde al een lichte stijging van het aantal bedrijfssluitingen. Probleem voor de kleine ondernemer in de transportsector is dat hij door de drastische prijsstijgingen van brandstof niet in staat is de klant een adequate offerte te doen. Diesel beslaat 15 tot 20 procent van de kostprijs van vervoer.

Vrijdagochtend zullen vanuit de meeste provincies groepen van dertig tot vijftig vrachtwagens richting Den Haag rijden. Zij verzamelen volgens een woordvoerder van het Korps Landelijke Politie Dienst (KLPD) in Driebergen om 6.45 in de plaatsen Heerenveen, Rijssen, Urk, Barneveld, Zaandam, Venlo, Rogat, Oosterhout en Roosendaal om van daaruit in kolonnes naar Den Haag te rijden.

NIEUWS EN ACHTERGRONDEN: pagina's 3 en 19