HET NIEUWE SEIZOEN: ALLE DIEREN TELLEN MEE

Loretta Schrijver stapte over van het RTL Nieuws naar de AVRO. Vorige week maakte ze haar debuut bij Alle Dieren Tellen Mee.

Van het gerenommeerde RTL Nieuws naar een dierenprogramma bij de AVRO. Daar zijn zeker een hoop grappen over gemaakt?

,,Welke dan? Oh ja, Hans Maarten van den Brink van de VPRO... ,,Loretta met een konijn op schoot''. Maar dat was niet grappig.''

Waarom deze overstap?

,,Eerlijk gezegd had ik het een beetje gehad met de dagelijkse nieuwsvoorziening. Die wordt steeds meer gehyped. Journalisten struikelen over elkaar heen om nóg meer nieuwtjes, nóg meer schreeuwerige voorpagina's. Ik begon daar erg moe van te worden.''

Noem eens zo'n nieuwshype.

,,De bonnetjes van Peper. Dat ging maar door. De een ontdekte een bonnetje, de ander dat Pepers auto duizend gulden te duur was, en huppekee, weer een voorpagina, weer een half uur in de nieuwsrubrieken. Op die manier boeide me het niet meer.''

Natuur, milieu en dieren boeide je wel?

,,Ja. Uiteindelijk was dat het enige dat ik nog dagelijks opzocht in de kranten. Ik denk omdat het gaat over mijn eigen leefmilieu, over mijn eigen verbazing en fascinatie. Wat kan je dan mooier hebben dan het programma dat ik nu doe.''

Met een konijn op schoot?

,,Júist met een konijn op schoot. Dáár begint het. Je moet eerst dat konijn leuk vinden om je boos te kunnen maken over de verschrikkelijke dingen die er met konijnen in de bio-industrie gebeuren. Eerst de liefde en de ontwapening; dán de opwinding over onrecht.''

Wat wil je laten zien?

,,Onze huisdieren knuffelen we dood, maar al die leuke, lieve, intelligente varkentjes laten we wegrotten in de mest omdat we zo graag ons karbonaadje willen eten. Dat zetten we tegenover elkaar.''

Je bent nu `maatschappelijk relevanter' bezig dan bij het RTL Nieuws?

,,Vind ik wel. Deze week hebben we het bijvoorbeeld vier dagen over de bio-industrie. Maar we willen wél een toegankelijk programma maken. We maken het niet voor de elite. Die weet alles al. Het gaat ons er juist om een groot publiek met dat soort onderwerpen kennis te laten maken.''

Het is dus geen truttig dierenprogrammaatje?

,,Vroeger was het meer: `hoe verzorg ik mijn cavia'. Dit seizoen gaan we het breder opzetten.''

Hoe is de respons?

,,Tot mijn verbazing is die enorm. Ik deed een keer een oproep naar aanleiding van een item over schaapherders die moesten verdwijnen, en daar reageerden meer dan honderd mensen op.''

Is dat ook niet heel wrang? Over het gat in de ozonlaag hoor je ze niet, maar als er een paard wordt mishandeld staat iedereen op zijn achterste benen.

,,Het begínt bij dat paard. We hopen dat mensen doorkrijgen; als ik dít onrechtvaardig vind, moet ik dát ook onrechtvaardig vinden.''

Nog geen heimwee naar het RTL nieuws?

,,Daar heb ik helemaal geen tijd voor. En het is toch ook hartstikke leuk, met al die beesten.''

(Alle Dieren tellen mee, di t/m vr, Ned.1, 19.00 uur.)