Heerenveen schiet tegen Lyon op alle fronten tekort

Wat een mooie droom had moeten worden werd voor Heerenveen een nachtmerrie. In Stade de Gerland van Olympique Lyon kregen de Friezen bij hun debuut in de Champions League een ware vuurdoop. Al na tien minuten keek Heerenveen tegen een 2-0 achterstand aan. ,,Dat was een ramp'', zei trainer Foppe de Haan later. ,,Ik dacht: we gaan hier met 5-0 of 6-0 verliezen.'' Zover kwam het niet. Lyon, dat volgens trainer Santini vermoeid was door het spelen van vier wedstrijden in twaalf dagen, verzuimde door te drukken waardoor Heerenveen de schade kon beperken tot 3-1.

De harde realiteit maakte duidelijk dat de nummer twee uit de Nederlandse competitie van vorig seizoen op dit niveau tekort komt. ,,Lyon was sterker in het positiespel, op alle fronten sneller en had betere aanvallers dan wij'', analyseerde De Haan bitter. Fnuikend was de openingsfase. Al in de tweede minuut werd Anderson door de sterke middenvelder Foé de diepte ingestuurd. De centrale verdedigers Hansma en Venema reageerden te laat, waarna de Braziliaanse spits van Lyon de eveneens traag anticiperende doelman Vonk met een bekeken schot passeerde.

De Haan kon zich er na afloop nog kwaad over maken. ,,We zouden de spitsen Anderson en Marlet in de zône opvangen. We hadden ze van tevoren uitgebreid geanalyseerd. Ik had mijn spelers met behulp van video-opnamen geïnstrueerd. We hebben het individueel besproken en in de groep. Er is ook nog op getraind. Dan gaat het al zo snel fout. We zijn dit soort stormen niet gewend. Bovendien was er kennelijk sprake van een communicatiestoornis tussen Hansma en Venema. Hun spitsen hadden niet zoveel ruimte mogen krijgen.''

Aanvoerder Hansma wist achteraf echter nauwelijks wat er precies in die tweede minuut gebeurde. ,,Waar kwam de bal nou precies? Het ging allemaal zo snel. We verloren de bal en op het moment dat de pass kwam liep Anderson al bij ons weg. Dan moet je je nog omdraaien en ben je te laat.''

Dat Heerenveen vervolgens nog twee doelpunten uit een corner tegen kreeg was volgens De Haan de bloody limit. Te meer daar telkens in tweede instantie uit een afgeslagen bal kon worden gescoord. De eerste treffer werd door Houttuin na een kopduel in eigen doel geslagen. Bij het derde doelpunt hadden Marlet en Anderson alle tijd om voor het doel Vonk te bestoken. Uiteindelijk ging de inzet van Marlet in het net. ,,Gemis aan agressiviteit'', bromde De Haan. Maar hoe de goals ook tot stand kwamen, het verschil in niveau was schrijnend. Natuurlijk stond op voorhand al vast dat dit een duel zou worden tussen Klein Duimpje uit Friesland en een bescheiden Franse reus. De begroting van Olympique Lyon is vijf keer zo hoog als die van Heerenveen (150 tegenover 30 miljoen gulden).

Illustratief is het feit dat Lyon vorig seizoen Anderson overnam van FC Barcelona voor veertig miljoen gulden. In Heerenveen vond men deze zomer al twee miljoen D-mark voor de Kroatische spits Simic te veel. De Friezen handelden niet slagvaardig genoeg waarna de international door makelaars naar Club Brugge werd geloodst en De Haan nu door de blessure van Dennis de Nooijer niet over goede spitsen beschikt. Lyon investeerde tientallen miljoenen guldens in spelers als Foé, Edmilson en Marlet. Heerenveen haalde Tuhuteru van eerste divisieclub FC Zwolle.

Het verschil in kapitaal werd ook zichtbaar op het veld. Heerenveen kreeg behalve een plotselinge treffer in feite geen enkele kans. Een paar schoten op doel was het maximaal haalbare. In de defensie werd Klompe gemist. Rechtsback Venema moest daardoor in het centrum spelen. Radomski acteerde ver onder zijn niveau. Talan in de ogen van De Haan eveneens. Gérard de Nooijer en Lurling deden wat in hun vermogen lag, maar zij konden het elftal onmogelijk dragen. Spits Jensen viel aan het einde van de eerste helft uit met een enkelblessure. Kort daarvoor had de Deen met een fantastische beweging op het middenveld, waarbij hij à la Zidane de linkshalf Laigle in een flits het nakijken gaf, Talan in staat gesteld iets te terug te doen: 2-1. Dit was het enige wapenfeit van Heerenveen.

De Haan onderkende het kwaliteitsverschil. ,,We hebben nog nooit op dit niveau gespeeld. Een aantal spelers was onder de indruk en erg nerveus aan de wedstrijd begonnen. Een deel van de ploeg speelde onder zijn niveau. Terwijl wij juist een hele goede dag moeten hebben om zo'n wedstrijd als deze tot een goed einde te brengen. Neem Radomski. Is in de Nederlandse competitie heel goed, maar hier moet hij een tandje bijzetten en dan komt hij tekort. Ik ben ervan overtuigd dat we beter kunnen dan we hebben laten zien.''

Het volgende duel met Champions-Leaguefinalist Valencia kan woensdag in het Abe Lenstra-stadion opnieuw een grote deceptie worden voor Heerenveen. ,,We zullen dan meer van ons af moeten bijten'', meende De Nooijer. ,,Een aantal spelers zal ook meer scherpte moeten tonen. We moeten top zijn om op dit niveau wat klaar te spelen. Een ploeg als Lyon is voor ons een maatje te groot.''

Hansma deelde die mening. ,,Het blijkt dat we nog heel veel moeten leren. Toen we al na tien minuten met 2-0 achterstonden, dacht ik: wat overkomt ons nou? Dit had ik zelden meegemaakt. Iedereen zat er aan het einde van de wedstrijd behoorlijk doorheen. Ik ben benieuwd hoe dat volgende week gaat.''

    • Erik Oudshoorn