Gemopper

Een na het hoogseizoen weer verstild Veluws dorp. De weg van kinderkopjes glanst verlaten in de motregen, en doet even alsof hier nog geen auto's zijn. Een kraai roept, een weerhaantje piept en verder gebeurt er niets. Ja, toch wel. Een ouderwets geklede boer en een ouderwets geklede landarbeider lopen met elkaar op, en mij tegemoet. Ze mopperen over iets of iemand, zo is al van afstand duidelijk. Met trage, vastbesloten wegwerpgebaren wisselen ze korte zinnen uit. Je wacht af waarover het gaat, volledig bereid tot nostalgische ontroering. Een stier die weigert te dekken? De timmerman die laat is met de bestelde tafel? De dorpsdokter die dure onzin praat? Boven het gekners van de klompen klinkt nu het gesprek. ,,Ook zoiets. Weet jij dat je voor een MRI-scan acht weken moet wachten, tegenwoordig?''

En ja hoor, nu komt er ook een fleurige Smartcar voorbij.