Fusie van grote beurzen mislukt

Het Londense beursbedrijf, de London Stock Exchange (LSE), verwacht een vijandig overnamebod door de Deutsche Börse in Frankfurt na het mislukken van de Brits-Duitse fusieplannen op basis van gelijkwaardigheid.

De LSE bevroor gisteren de geplande beurstandem iX om zich te kunnen verdedigen tegen een onlangs uitgebracht vijandig overnamebod van het Zweedse beursbedrijf OM Gruppen, dat 824 miljoen pond (ruim drie miljard gulden) heeft geboden voor de Londense beurs.

Londen hield tot nog toe officieel vast aan een fusie met Frankfurt als de beste optie om een `pan-Europees handelsplatform' te bouwen. Maar de Börse liet dinsdag weten dat de iX van de baan was en dat ,,alle strategische opties' open zijn. De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq en het Frans-Belgisch-Nederlandse beursbedrijf Euronext doen ook mee aan de stoelendans rond de LSE.

Don Cruickshank, de LSE-voorzitter die in dezelfde functie zou aantreden bij de iX, zei gisteren een overnamebod van de Börse als vijandig te beschouwen. Frankfurt is ,,geen witte ridder', aldus Cruickshank.

Hij moet in eigen huis het hoofd bieden aan een vertrouwenscrisis. Sommige aandeelhouders van het Londense beursbedrijf vinden dat Cruickshank moet aftreden omdat hij strategische fouten heeft gemaakt die de iX hebben verknoeid.

De LSE en de Börse zouden het plan op hoofdpunten niet goed hebben doordacht, maar de presentatie inderhaast toch hebben doorgezet.[Vervolg: pagina 17]

BEURZEN

Mogelijk bod van Duitse beurs

[Vervolg van pagina 1]De Deutsche Börse betreurt het besluit van de Londense beurs. Voorzitter Werner Seifert zei dat de deal een ,,belangrijke stap op weg naar consolidatie van de Europese kapitaalmarkten' was geweest.

Tegelijkertijd kondigde hij aan ,,alternatieven' te zullen onderzoeken. Volgens geruchten zou Frankfurt broeden op een overnamebod op de London Stock Exchange.

Beurswoordvoerder Walter Alwicher wilde geen enkel commentaar geven op een mogelijke bieding door Frankfurt. ,,Deze vraag wil en kan ik om strategische redenen niet beantwoorden'.

Aandeelhouders vrezen dat Finanzplatz Frankfurt blijvende schade kan oplopen. De beurs moet nu oppassen, dat het de overgebleven fusiepartners niet voor het hoofd stoot en de deur dichtslaat, zei woordvoerder Klaus Nieding van de Duitse Vereniging voor Effectenbescherming in Hessen.

Hij doelde daarbij op de situatie dat de gefuseerde beurzengroep Euronext (beursen in Parijs, Brussel en Amsterdam) alsnog met Londen fuseren. Mochten de Duitsers daarbij geen aansluiting vinden, dan vist Frankfurt mogelijk helemaal achter het net en blijft de beurs een muurbloempje.

Beurzendanspagina 19