Finse wint de eerste `Vincent'

De Finse Eija-Liisa Ahtila (1959) heeft gisteren in Maastricht de eerste Vincent van Gogh Bi-annual Award ontvangen. `The Vincent' is de enige Europese prijs voor hedendaagse beeldende kunstenaars en bestaat uit een geldbedrag van vijftigduizend euro (ongeveer honderdtienduizend gulden). De tweejaarlijkse prijs is een initiatief van de Broere Charitable Foundation, die met de nalatenschap van de Dordtse scheepvaartmaatschappij Gebr. Broere N.V. tot nu toe voornamelijk medisch onderzoek stimuleerde. De zes genomineerde kunstenaars, tussen de 35 en 45 jaar oud, zijn geselecteerd door de Belgische curator Barbara Vanderlinden en de Spaanse museumdirecteur Vincente Todoli.

Volgens de jury, voorgezeten door Tate Gallery-directeur Sir Nicholas Serota, hanteert Ahtila het medium videokunst met extreme precisie en schept ze in haar werk een nieuwe taal voor het bewegende beeld. Met haar rigoreuze benadering onderscheidt de Finse zich volgens de jury van anderen.

Het werk van de zes genomineerden wordt tot en met 24 september gepresenteerd in het Maastrischtse Bonnefantenmuseum. Daar is goed te zien hoe Ahtila gebruik maakt van de vertelkracht van het medium. In haar installaties worden, verspreid over meerdere videoschermen, steeds dezelfde verhalen verteld, gezien vanuit steeds verschillende gezichtspunten. Omdat Ahtila belangrijke informatie achterhoudt wie is bijvoorbeeld die Anne over wie iedereen het heeft? blijf je lang naar de beelden staren, in een poging het mysterieuze plot te ontrafelen.

    • Sandra Smallenburg