Een feest dat maar niet op gang komt

Charles en Charlotte zijn vijf jaar getrouwd. Dat vieren ze in een hippe club met een lekkere funky jazzcombo. Maar de showmaster slaat op hol, de bruid zou het liefst ergens anders zijn met haar minnaar, en het orkestje speelt eigenlijk een beetje te moeilijk en te luid.

In de Amsterdamse Club de Ville waagt toneelcollectief 't Barre Land zich voor het eerst aan muziektheater, in samenwerking met Orkater. Tussen twee lange houten tribunes brengen zij Entertainment. Gillis Biesheuvel schreef een handvol scènes met weinig samenhang en veel ruimte voor improvisatie. Het bruidspaar, dat elkaar negeert, krijgt wat cadeaus, er is champagne, en op het eind koffie. Anouk Driessen speelt een zweverig wicht dat zich Nieuwe Vormen Nieuwe Tijden noemt, ,,om alles wat meer cachet te geven.'' Jacob Derwig is een opgefokte showmaster met een gouden strikje, die de nieuwe gouden eeuw predikt, waarin de kernwoorden 'leuk', 'gezellig' en 'lekker' zijn. Halverwege wordt hij verliefd op een toeschouwer. Er is ook nog een loterij waaraan het publiek deelneemt.

Het is niet helemaal duidelijk wat de bedoeling is van Entertainment. Worden dit soort feestjes op de hak genomen? Gaat het over de leegte en de eenzaamheid van nieuwe rijken? In het begin lijkt het toneelstuk zich te keren tegen de niets-aan-de-handmentaliteit die nu in het welvarende Nederland heerst, maar dit idee blijft al vrij snel liggen. De loterij is grappig, Jacob Derwig is nog steeds een groot acteur en een komisch talent. Maar verder is Entertainment vaag, rommelig, en niet eens onderhoudend. De verzameling losse, onuitgewerkte ideeën wordt bijeen gehouden door een uitstekend spelende band die goed inspeelt op wat de acteurs doen. Het kwintet, onder leiding van Maarten Ornstein, speelt improvisatiejazz met drie blazers, binnen dwingend strakke ritmes. Joost Buis springt eruit uit met een prachtige trage trombonesolo.

Voorstelling: Entertainment van 't Barre Land en Orkater. Tekst: Gillis Biesheuvel. Muziek: Maarten Ornstein. Gezien: 8/9 Club de Ville Amsterdam. Aldaar t/m 30/9. Inl.: (020) 6060600. www.orkater.nl.