Dinamo Kiev boezemt PSV angst in

PSV vreest vanavond het snelle countervoetbal van Dinamo Kiev. De Nederlandse kampioen speelt zijn eerste wedstrijd in groep G van de Champions League in eigen stadion tegen de titelhouder uit Oekraïne. In dezelfde poule ontvangt de Engelse kampioen Manchester United de Belgische titelhouder Anderlecht.

PSV bewaart slechte herinneringen aan Dinamo Kiev. Drie jaar geleden maakten de Oost-Europeanen diepe indruk in Eindhoven. Met flitsende counters werd PSV van het veld gespeeld. Na de 3-1 nederlaag in eigen stadion volgde een 1-1 gelijkspel op vreemde bodem. Van het huidige elftal van PSV stond destijds alleen doelman Waterreus in de basis.

Kiev had in 1997 nog de aanvallers Rebrov en Sjevsjenko in de gelederen. Deze vedetten spelen nu in het buitenland. Rebrov bij Tottenham Hotspur, Shevsjenko bij AC Milan. Ter vervanging van de supersterren heeft Kiev de beschikking over twee talentvolle buitenlanders. De Oezbeek Sjatskikh en de Georgiër Dematradze zijn net als de meeste ploeggenoten geboren in de Sovjet-Unie. Dematradze speelde kort bij Feyenoord.

Volgens de scouts van PSV kan het nieuwe aanvalsduo van Kiev niet tippen aan de kwaliteit van hun voorgangers. Trainer Gerets voegde hier gisteren fijntjes aan toe, dat zijn eigen ploeg ook twee superspitsen moet missen. PSV speelt dit seizoen zonder Nilis en Van Nistelrooij. Uit vrees voor de counters van Kiev zal Gerets zijn spelers niet blind laten aanvallen. Om die reden speelt PSV waarschijnlijk met Lucius als rechtshalf. Hij vervangt Rommedahl, die vaker in het offensief gaat.

Trainer Lobanovski is al jarenlang het brein achter het computergestuurde voetbal van Kiev. De zwaargebouwde kettingroker is wegens hartklachten in Oekraïne achtergebleven. Hij wordt op de bank steeds vaker vervangen door zijn assistent Michailitsjenko, die op het EK in 1988 net als Lobanovski deel uitmaakte van de nationale ploeg van de Sovjet-Unie. Ze verloren toen in de finale van Nederland. De jonge en de oude trainer hebben dezelfde denkwijze: eerst solide verdedigen, dan razendsnel aanvallen.

In tegenstelling tot PSV, dat in de laatste drie afleveringen van de Champions League telkens in de eerste ronde werd uitgeschakeld, speelt Kiev zijn beste voetbal in het najaar. Dan zijn de velden nog niet bevroren en besneeuwd in Oost-Europa en loopt de nationale competitie tegen het einde. Na de lange winterstop mist Kiev doorgaans wedstrijdritme. Mede daardoor bereikte deze topclub nooit de finale van de Champions League.

Kiev won wel twee keer de Europa Cup voor bekerwinnaars. In 1975 onder aanvoering van de Blochin. In 1986 onder aanvoering van Belanov. Op de bank zat toen al Lobanovski. Hij heeft zijn succesvolle maar bekritiseerde tactiek nooit meer gewijzigd. In West-Europa wordt nog wel eens schamper gereageerd op het bijna foutloze systeemvoetbal van Kiev.

Zijn collega Gerets heeft bewondering voor de geduldigde werkwijze van Lobanovski. ,,In mijn hart houd ik liever van aanvallen. Maar het elftal van Kiev is al 46 keer helemaal verkocht. Keer op keer recruteert Lobanovski nieuwe krachten. Er staat steeds een nieuw team dat klikt. Dat verdient een groot compliment'', sprak de Belgische trainer gisteren op de persconferentie van PSV.