Dieselprijs houdt Europa in de ban

De eerste Britse tankwagens hebben gisteravond de geblokkeerde brandstofdepots verlaten, maar driekwart van alle benzinepompen is nog steeds gesloten. ,,Het eind lijkt in zicht'', zei Brynle Williams, leider van de acties bij de raffinaderij in Stanlow nabij Liverpool, waar Britse vrachtrijders, boeren en taxichauffeurs vorige week hun protest tegen de hoge brandstofprijzen begonnen. De vakbonden, die in Glasgow congresseren, hebben opgeroepen de acties te beëindigen.

In Stanlow reden vanochtend vroeg acht tankwagens onder politiebescherming tussen de demonstranten door om benzinepompen in Wales en noordwest-Engeland te bevoorraden, die vrijwel allemaal droog staan door de blokkades. Elders vertrokken ook tankwagens, maar demonstarnten kregen daar de verzekering dat de brandstof alleen was bedoeld voor hulpdiensten en ziekenhuizen.

Het begin van een doorbraak komt na de belofte van premier Tony Blair, gistermiddag, dat de situatie ,,binnen 24 uur weer normaal begint te worden.''

Blair, gisteren de hele dag in crisisoverleg, verweet de oliemaatschappijen aanvankelijk dat ze hun auto's niet wilden laten uitrijden. Volgens hem waren ,,alle voorwaarden'' daartoe aanwezig, waaronder politiebegeleiding en oproerpolitie die eventueel gewelddadig optreden van demonstranten zou kunnen beteugelen. Politiewoordvoerders zeiden ook dat ,,de beurt aan de oliemaatschappijen'' is. Veel chauffeurs van de oliemaatschappijen steunen echter hun demonstrerende collega's. Anderen zeiden te vrezen voor hun veiligheid als ze eenmaal op weg zijn.

Als de bevoorrading doorzet, duurt het nog dagen en mogelijk weken voor het Verenigd Koninkrijk de brandstofcrisis te boven zal zijn. Een uitgelekt regeringsrapport over de crisis schilderde gisteren een doemscenario. De olie-industrie zou ,,op het punt staan te breken'', op de wegen was chaos, de hulpdiensten zouden niet langer kunnen functioneren en er zouden voedseltekorten kunnen ontstaan. Blair hield gisteren staande geen concessies te zullen doen. De minister van Financiën, Gordon Brown, sloot ,,een quick fix''uit.