Daling van olieprijs zet Shell op verlies

De technologiefondsen behoorden vanmorgen opnieuw tot de grootste verliezers op de Amsterdamse effectenbeurs. De recente daling van de olieprijs zette ook het aandeel Koninklijke Olie op verlies.

Bij gebrek aan opwindend bedrijfsnieuws bleven grote koersschommelingen op het Damrak vanmorgen uit. De omzetten bleven laag en de AEX-index liet zich opnieuw leiden door de gebeurtenissen in de Verenigde Staten. In New York sloot de Nasdaq gisteren wederom lager en dat zette vanochtend ook de technologiefondsen in Amsterdam onder druk.

ASM Lithography was de grootste verliezer. Het aandeel van de chipmachinefabrikant verloor ruim 2 procent op een koers van 41,69 euro. Elektronicaconcern Philips en kabelmaatschappij UPC moesten beide bijna 1 procent inleveren. Automatiseerder Getronics wist het verlies te beperken tot enkele tienden van procenten. Het aandeel noteerde 0.3 procent lager op 13,51 euro.

Koninkijke Olie had het vanmorgen zwaar te verduren. De oliereus had te lijden van de recente daling van de olieprijs. Een vat ruwe olie kostte gisteren op de termijnmarkt in Londen minder dan 32 dollar. Het aandeel Koninklijke Olie verloor 1,76 procent op een koers van 72,92 euro. Opvallend was ook de koersdaling van het aandeel Corus. De staalfabrikant leverde bijna 2 procent in op een koers van 1,07 euro.

De financiële waarden lieten vanmorgen een verdeeld beeld zien. ABN Amro wist zich te herstellen van het flinke koersverlies van een dag eerder. Het aandeel klom vanmorgen ruim 1 procent naar een koers van 26,63 euro. ING deed gisteren 120 miljoen aandelen ABN in de verkoop. De opbrengst van 2,4 miljard euro wil ING gebruiken voor de overname van de financiële dienstverleningsactiviteiten van Aetna. ING liet vanmorgen weten dat de verkoop van het aandelenpakket is afgerond. Het aandeel ING kalfde vanmorgen 0,2 procent af. Fortis moest 0,3 procent inleveren op 33,60 euro. Het aandeel van verzekeraar Aegon werd bijna 1 procent goedkoper.

Grootste stijger op het Damrak was vanmorgen Unilever. De voedings- en wasmiddelenproducent klom ruim 1 procent naar een koers van 52,25 euro. Ook Ahold mocht een plusje bijboeken. Het aandeel werd bijna 1 procent duurder op 31,32 euro.

De AEX-index leverde 0,37 procent in op een totaal van 679,94 punten. Daarmee deed de Amsterdamse beursgraadmeter het iets beter dan de overige toonaangevende beurzen in Europa. De Midkap bleef bijna onveranderd op een stand van 679,32 punten.

Bij de middelgrote fondsen was IHC Caland een opvallende klimmer. Het aandeel van de bouwer van offshore-installaties en baggerschepen werd bijna 2 procent duurder op 60,55 euro. CSM heeft het Belgisch-Franse zoetwarenbedrijf Continental Sweets overgenomen voor 110 miljoen euro. Beleggers beloonden het aandeel met een plus van ruim 2 procent.