Chase biedt 90 mld voor J.P. Morgan

De Amerikaanse bank Chase Manhattan is in vergevorderd overleg om de Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan over te nemen voor naar schatting 35 miljard dollar (bijna 90 miljard gulden).

Dat werd gistermiddag door insiders bij de twee banken in de Amerikaanse media bevestigd. Chase zou een bod voorbereiden in aandelen.

Een officiële aankondiging was vannacht nog niet gedaan maar de twee raden van commissarissen hielden gisteravond een vergadering. De beurskoers van J.P. Morgan steeg gisteren met zo'n 3 procent na geruchten over de fusie.

De overname maakt van Chase een bank die op meerdere terreinen hoge ogen kan gooien. Vorig jaar nam Chase de zakenbank Hambrecht & Quist over waarmee het zijn positie versterkte als begeleider van fusies en overnames en emissies. Het zijn twee terreinen waar banken veel geld mee verdienen. Ook J.P. Morgan is een belangrijke speler op dat gebied. De bank is verder een belangrijke financier voor grote bedrijven en is sterk in vermogensbeheer. J.P. Morgan is voorts een naam met internationale allure en heeft bijvoorbeeld grote belangen in Europa en Japan, twee regio's waar Chase Manhattan nog nauwelijks actief is.

Analisten waren niet verbaasd over de fusieplannen maar wezen ook op de overlap tussen de twee banken. Dat zou kunnen betekenen dat er afdelingen zullen worden samengevoegd en dat er ontslagen zullen vallen. Meestal gaan dergelijke ontwikkelingen gepaard met onrust onder de werknemers en interne strijd, zoals te zien was bij het integreren van The Travelers en Citicorp tot Citigroup, de grootste financiële instelling ter wereld.

Er was al lange tijd speculatie over wat Chase zou gaan doen, maar hetzelfde geldt voor J.P. Morgan, een bank die tien jaar geleden nog de grootste in de VS was maar zich het afgelopen decennium met opzet afzijdig hield in de consolidatieronde. Pas het afgelopen jaar wijzigde J.P. Morgan zijn strategie en heeft het bijvoorbeeld gesprekken gevoerd met Merrill Lynch. Ook ging vorige week nog het gerucht dat Deutsche Bank, dat vorig jaar Bankers Trust overnam, interesse zou hebben voor J.P. Morgan.

De consolidatie op Wall Street gaat onverminderd voort. In de afgelopen vijf jaar is het aantal spelers sterk verminderd omdat alle financiële concerns mondiale spelers willen worden. Omvang en de positie op de ranglijst van meest gebruikte adviseurs, zijn belangrijke graadmeters. Deze fusie is een vervolg op een reeks eerdere samenvoegingen als bijvoorbeeld de overname van Chemical Banking Company door Chase, de fusie van Morgan Stanley met Dean Witter en het ontstaan van Citigroup.

Ook Europese banken zijn op de het overnamepad in de Verenigde Staten. Onlangs nam het Zwitserse UBS het kleinere Paine Webber over en twee weken geleden was de beurt aan Donaldson Lufkin & Jenrette, dat werd overgenomen door Credit Suisse First Boston. Verkoper was de Franse verzekeraar Axa. Bekend was dat ook J.P. Morgan op DLJ aasde.

    • Lucas Ligtenberg