Chaos verwacht op wegen bij Den Haag

,,Het zou kunnen dat mensen er wat overlast van zullen ondervinden.'' De woordvoerster van Transport en Logistiek Nederland (TLN) bedient zich van een zin die klinkt als een understatement om de gevolgen van de landelijke actie van vrachtwagens tegen de hoge dieselprijs van vrijdag te beschrijven.

Vrijdagochtend zullen vanuit de meeste provincies groepen van dertig tot vijftig vrachtwagens naar Den Haag rijden. Zij verzamelen volgens een woordvoerder van het Korps Landelijke Politie Dienst (KLPD) in Driebergen om 6.45 uur in Heerenveen, Rijssen, Urk, Barneveld, Zaandam, Venlo, Rogat, Oosterhout en Roosendaal om van daar in kolonnes naar Den Haag te rijden. De wagens worden begeleid door motoragenten.

De meeste overlast valt vrijdag iets na de ochtendspits te verwachten rond Den Haag op de A4 en de A12, waar de vrachtwagens aankomen bij Zoetermeer en Zoeterwoude. Daarvandaan rijdt vanaf 10.15 uur elk kwartier een kolonne Den Haag binnen. De chauffeurs gaan daarna individueel uiteen. Dat gaat zo door tot 12.45 uur. Volgens TLN is het de bedoeling dat de wagens blijven rijden en niet stilstaan om wegen te blokkeren.

De politie houdt evenwel rekening met een verkeerschaos. ,,Theoretisch klopt het draaiboek wel, de vrachtwagens zullen maar één rijstrook gebruiken. Maar het is bijvoorbeeld lastig in te schatten hoeveel trucks mee zullen doen.'' Automobilisten kunnen Den Haag rond die uren beter mijden of moeten rekening houden met ,,grote vertragingen''.

Over de wilde acties dezer dagen op de Nederlandse wegen, kan de politie niets zeggen. Dat zijn spontane blokkades door zelfstandige chauffeurs die buiten de transportorganisaties als TLN om gaan. ,,Daar worden wij ook telkens door verrast.''