BLOODY MARY SALSA

Een goede Bloody Mary maken is een ware kunst. Bij ons thuis wordt er naast de twee soorten Tabascosauzen en Worcestershiresaus ook Japanse sojasaus gebruikt. Ook belangrijk is het tomatensap; alleen de beste kwaliteit voldoet, liefst van een reformwinkel. Vanzelfsprekend wordt er een schijfje citroen en een scheutje vers citroensap toegevoegd. Het gebruik van mierikswortelsaus is een kwestie van smaak.

In een Londens restaurant in de buurt van Portobello market bestelde ik eens een van de beste Bloody Maries die ik heb ooit gedronken. De barman, een jonge Amerikaanse acteur, vertelde zijn geheim. Hij nam een halfvolle fles droge sherry, stopte die vol met langwerpige, pikante chilipepers en liet die minstens een week staan. Hij gebruikte de sherry in plaats van Tabascosaus.

Snijd de tomaten in de lengte vieren en verwijder de kern. Snij de schoon gemaakte bleekselderijstengels in drie of vier stukken. Pel de knoflook, snij de teen in de lengte doormidden en verwijder het groene kiempje. Snij de lente-uitjes in twee tot drie stukken.

Doe de groenten in een keukenmachine en maal tot alles fijngehakt is. U kunt de groenten ook met een koksmes fijnsnijden en in een kom doen. Schep er het tomatensap door en voeg naar smaak een paar druppels Worcestershiresaus, rode Tabascosaus en groene Tabascosaus toe. Schep er de mierikswortelsaus, wodka en het citroensap door en breng op smaak met zout en peper. Proef de saus en voeg zo nodig extra Tabasco of een andere smaakgever toe. Dek de kom af en zet circa 30 minuten in de koelkast om de smaken te laten intrekken.

Serveer deze dipsaus bijvoorbeeld met verse oesters, mosselen of garnalen. Hij is ook heerlijk als dipsaus bij rauwkorst, maar u kunt er ook een paar lepels van door een vinaigrette scheppen voor een frisse dressing met pit.