Berlijn te arm voor Daniel Barenboim

Dirigent Daniel Barenboim dreigt Berlijn voorgoed te verlaten, als er niet meer geld komt voor de Deutsche Staatsoper, waarvan hij sinds 1992 chef-dirigent en artistiek directeur is. De wereldberoemde Israelische dirigent wil na het aflopen van zijn contract in 2002 nog wel muzikaal leider blijven, maar dan moet er een eind komen aan de bezuinigingen, die Berlijn al jaren doorvoert, ook in de culturele sector.

Op een ommekeer hoeft echter niet te worden gehoopt. Sinds de hereniging van West- en Oost-Berlijn leeft de stad op de rand van faillissement omdat er van alles te veel is. Zo moesten de collecties van 28 musea worden herverdeeld, nieuwe musea moesten worden gebouwd en oude waren dringend toe aan renovatie.

Berlijn heeft nu drie operagezelschappen, waaraan jaarlijks in totaal meer dan een kwart miljard wordt besteed. In maart dit jaar zei de sociaal-democratische gemeenteraadsfractie al dat Barenboims Deutsche Staatsoper van 130 miljoen moet kunnen rondkomen, of dat hij anders ontslag moet nemen.

Barenboim verklaarde toen dat hij met zijn Berlijnse werk een bescheiden inkomen van een kwart miljoen per jaar verwerft, terwijl hij elders als dirigent en pianist veel meer zou kunnen verdienen. Barenboim, die ook chef-dirigent is van het Chicago Symphony Orchestra, werd in 1989 al voor de opening van de nieuwe Bastille-opera in Parijs gedwongen te vertrekken als toekomstig chef-dirigent, toen bleek dat hij daar buitensporig veel zou gaan verdienen.