BELEGGEN

Er schort nogal wat aan de informatievoorziening bij en vanuit de zogenaamde duurzame beleggingsfondsen, fondsen die milieucriteria hanteren. Dat blijkt uit onderzoek van de accountants- en adviesgroep Ernst & Young. Vooral de informatie die de fondsen zelf verzamelen over bedrijven, blijkt ontoereikend en niet voldoende betrouwbaar.

Beleggers krijgen volgens Ernst & Young onvoldoende zekerheid over het op de juiste manier beleggen van hun geld. De doorzichtigheid van het selectieproces en de betrouwbaarheid van de informatie van de bedrijven kan veel beter. De fondsen zelf onderkennen overigens daarbij het belang van een certificaat dat de beleggers meer zekerheid biedt voor een duurzame belegging. Ernst & Young onderzocht diverse beleggingsproducten en keek vooral naar de toetsingscriteria, de manier van toetsing en de informatie die de fondsen over bedrijven verzamelen. Een probleem is dat de fondsen maar beperkt van openbare informatie gebruik kunnen maken.