Zigeuners

Op 2 september hield ik in Ermelo op de Dag van het Verzet van de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945 een korte toespraak over mensenrechten in Europa. In deze toespraak besteedde ik onder meer aandacht aan het toenemende racisme en vreemdelingenhaat in Europa, waaromtrent het laatste jaarrapport van de Europese Commissie tegen Racisme en Onverdraagzaamheid van de Raad van Europa verontrustende ontwikkelingen signaleert. Eén van deze gesignaleerde ontwikkelingen betreft vooroordeel en discriminatie tegen Sinti en Roma (zigeuners) op tal van terreinen van het sociaal-economisch leven.

Op de terugreis van Ermelo naar Maastricht kocht ik op het station Utrecht de zaterdageditie van deze krant. Met de krant in de hand ging ik naar een broodjeszaak. De verkoper achter de toonbank zag en las hardop de krantenkop op de voorpagina `Zigeunerfamilie drukt vals geld in Nederland.' Hij begon onmiddellijk een tirade tegen zigeuners en met verwijzing naar de recente gebeurtenissen rond Driebergen merkte hij op dat, als hij het voor het zeggen had, hij die zigeuners een kogel door de kop zou jagen. Verbijsterd reageerde ik, dat ik hoopte dat hij niet meende wat hij zei. Ik liep weg met een gevoel van woede en verslagenheid. Ik vroeg mij af hoe het mogelijk is dat een gerespecteerde krant er toe kwam een bevolkingsgroep, die sinds jaar en dag in Europa het doelwit is van racisme en discriminatie, te criminaliseren met het etiket `zigeunerbende' om daarmee bestaande vooroordelen nieuw voedsel te verschaffen.

    • Theo van Boven Maastricht