Zalm: nog geen besluit over de dieselprijs

Het kabinet neemt deze week nog geen besluit over eventuele compensatie voor de transportsector voor de hoge dieselprijs. Dat heeft minister Zalm (financiën) vanmorgen gezegd na overleg met de meest betrokken bewindslieden. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet eigenlijk deze week nog met zo'n een compensatieregeling komt.

VVD, CDA en PvdA eisen ook snel inzage in een vertrouwelijk rapport van de Economische Controledienst (ECD) over vermeende kartelvorming bij de oliemaatschappijen. De fracties zouden het kabinet daar vanmiddag bij het wekelijkse vragenuurtje om vragen.

De huidige hoge brandstofprijzen zorgen voor grote problemen in de transportsector. Sinds de invoering van het zogenoemde `kwartje van Kok', een accijnsverhoging eind jaren tachtig, heeft het kabinet de transportsector een compensatieregeling geboden. Bij deze zogenoemde `paarse-dieselregeling' krijgen transporteurs 5,2 cent per getankte liter diesel terug van de overheid. PvdA, CDA en VVD pleiten nu voor een snelle verhoging van de teruggave tot 10 à 15 cent per liter.

Minister Netelenbos (Verkeer) zei gisteren dat de benzineprijs wat haar betreft omlaag kan. Zij wil dat de olieproducerende landen (OPEC) de productie verhogen, zodat de dieselprijs omlaag kan gaan. Het Kamerlid Hofstra (VVD) vindt dat voorstel ,,naïef en aandoenlijk''. ,,Genoeg is genoeg. Het kabinet moet op korte termijn met een oplossing komen. Zolang de staat nog steeds tussen de zestig en zeventig procent van de benzineprijs aan accijnzen binnenhaalt is er alle ruimte daar iets aan te veranderen.''

De PvdA zou vanmiddag aan de ministers Jorritsma (Economische Zaken) en Korthals (Justitie) om inzage in het ECD-rapport vragen. Het CDA zou vanmiddag ook de ministers Zalm (Financiën) en Netelenbos naar de Kamer roepen. ,,Ze moeten deze week nog knopen doorhakken. Dit kan echt niet langer zo'', aldus het Kamerlid Reitsma (CDA). Hij hekelt ,,het zwarte-pieten'' van het kabinet richting OPEC en Shell.