World Online sluit zijn hoofdkantoor

World Online sluit per 31 december dit jaar zijn hoofdkantoor in Rotterdam, of de overname door de Italiaanse internetaanbieder Tiscali nu wel of niet doorgaat. Dat betekent dat bijna alle 200 werknemers van het hoofdkantoor op die datum ontslag krijgen.

Dit heeft een woordvoerster van World Online vanmorgen bevestigd. ,,Er komt sowieso een autonome afslanking'', zei ze. ,,En als de overname door Tiscali doorgaat, kan maar een klein deel van het Rotterdamse personeel mee naar Milaan.''

Werknemers van World Online vertellen dat ze gisteren aan het eind van de middag bijeen werden geroepen om het nieuws te vernemen van bestuursvoorzitter Jim Kinsella. Kinsella is de opvolger van Nina Brink, die eind april bij World Online wegging na de diepe koersval die volgde op de beursintroductie op 17 maart.

De bijeenkomst gisteren was emotioneel omdat niemand had verwacht dat er zo snel al zo veel mensen weg zouden moeten. Volgens werknemers van het hoofdkantoor heeft Kinsella hen twee weken geleden, toen de geruchten over de overname door Tiscali de ronde begonnen te doen, nog verzekerd dat ze niet hoefden te vrezen voor hun baan.

Vooral de werknemers die opties World Online hebben gekregen, voelen zich gedupeerd. Zij vroegen gisteren aan Kinsella wat zij nog van hun pakketten zullen terugzien. De uitoefenprijs van de opties ligt voor veel mensen lager dan de koers van het aandeel World Online. Daarmee zijn hun opties waardeloos.

Ze zijn kwaad omdat Jim Kinsella zelf zijn opties, die volgens goed ingelichte bronnen bij de overdracht aan Tiscali honderd miljoen waard kunnen zijn, onmiddellijk mag uitoefenen. ,,Hij werkt hier nog maar drie maanden'', zegt een van de werknemers. ,,Ik werk al jaren voor World Online en wat krijg ik?''

De woordvoerster van World Online laat namens financieel directeur Ruud Huisman weten dat alle personeelsleden hun opties gewoon kunnen verzilveren.

DOSSIER: www.nrc.nl