Voorspellingen

Met veel genoegen heb ik het artikel van Floris van Straaten `De koele aanpak van de meteorologen in de Bilt' (NRC Handelsblad, 21 augustus). Het is duidelijk dat hier wetenschappers bezig zijn, die op grond van de hun beschikbare meteorologische gegevens, trachten zo goed mogelijk de weersverwachting voor de komende dag en dagen samen te stellen.

Ik heb echter één opmerking. De tweede alinea begint met: ,,Al ruim 146 jaar houdt het KNMI het weer bij en doet het voorspellingen.'' En verderop staat: ,,De kerntaak van het KNMI is nog steeds om elke dag de grillige loop van het weer nauwkeurig te volgen en zo mogelijk te voorspellen.'' Het woord voorspellen acht ik een belediging voor de meteorologen.

De meteorologie is een wetenschap, de meteoroloog is een wetenschapper en geen waarzegger. Hij kijkt niet in koffiedik, een glazen bol of in de lijnen van de hand om het weer te voorspellen. Steeds vaker hoor ik de laatste tijd het woord `voorspelling' omdat men blijkbaar niet anders weet, maar in een gedegen krantenartikel als bovengenoemd behoort deze kwalificatie niet voor te komen. We zeggen ook niet dat de diagnose van een dokter, gegrond op de medische wetenschap, een voorspelling is. Het vertrouwen van de patiënt in zijn arts zou hierdoor, op zijn zachtst gezegd, beschadigd worden.