UPC doet emissie van 3 miljard

Het kabelbedrijf UPC geeft voor 1,43 miljard euro (3,15 miljard gulden) aan preferente aandelen uit. Met de opbrengst wil het bedrijf zijn balans versterken en de uitvoering van toekomstige plannen – vooral overnames – financieren.

Dit heeft UPC vandaag bekendgemaakt. Topman Marc Schneider van UPC verklaarde ,,verheugd te zijn over de steun van een combinatie van industriële en financiële bedrijven die bekend zijn met de strategie van het bedrijf''. De koers van UPC steeg vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs met 40 cent (1,54 procent) 26,40 gulden.

De aandelen worden geplaatst bij een groep bedrijven en beleggers, waaronder Motorola, Liberty Media en UnitedGlobal, het moederbedrijf van UPC. De preferente stukken kunnen worden omgezet in gewone aandelen tegen een koers van 34,55 euro. Behalve de preferente aandelen krijgen de genoemde beleggers nog warrants die ook in gewone aandelen kunnen worden omgewisseld.

UPC kan de opbrengst van de aandelenuitgifte goed gebruiken. In de eerste helft van dit jaar verzesvoudigde het negatieve saldo tot 1,8 miljard gulden. Wel was het verlies in het tweede kwartaal kleiner dan dat in het eerste.

UPC, nu de op een na grootste kabelaar van Europa, hanteert een zeer agressieve groeistrategie. Voor veel geld worden kabelbedrijven overgenomen om het marktaandeel op te schroeven. Door het afschrijven van de overnamepremies staan de resultaten voortdurend onder druk. Al langer is duidelijk dat UPC vers kapitaal nodig heeft. Vorige week circuleerden op de aandelenmarkt al berichten over een onderhandse emissie, waardoor de koers onder druk kwam.