Tweede Kamer wil compensatie diesel

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er nog deze week een compensatieregeling komt voor de hoge dieselprijzen. Maar volgens minister Zalm (Financiën) valt een besluit over compensatie deze week niet meer te verwachten.

VVD, CDA en PvdA eisen ook snel inzage in een vertrouwelijk rapport van de Economische Controledienst over mogelijke kartelvorming bij de oliemaatschappijen. PvdA-Kamerlid Crone vindt het tijd dat er duidelijkheid komt over het rapport. ,,Het is een politieke zaak en dus wil ik het rapport ter inzage hebben''. Korthals weigerde het gisteren openbaar te maken om te voorkomen dat individuen of de branche door passages negatief in de publiciteit komen.

Gistermiddag en vanochtend hebben boze vrachtwagenchauffeurs actie gevoerd tegen de hoge brandstofprijzen. Verschillende Nederlandse snelwegen werden geblokkeerd. De demonstrerende vrachtwagenchauffeurs sloten onder meer een uur lang de Velsertunnel en de Beneluxtunnel af. Ook op de A28 ter hoogte van Nieuwleusen en Harderwijk, op de A79 bij verkeersknooppunt Lindenholt en in het Friese Joure hielden truckers het verkeer tegen. Aan het eind van de ochtend begonnen circa zestig taxi's een langzaam-aan-actie op de zuidelijke ringweg A10 rond Amsterdam in de richting van Schiphol. Ook hier ging het om spontane acties tegen de hoge brandstofprijzen. Voor vrijdag zijn grotere acties op de Nederlandse wegen gepland die worden georganiseerd door de organisaties voor het wegtransport.

In Groot-Brittannië is als gevolg van de blokkade-acties een nijpende situatie ontstaan. Vier van de vijf grootste oliemaatschappijen – Shell, Texaco, Fina en Esso – met in totaal ruim 4.500 pompen melden dat ruim eenderde droog staat en dat de voorraden bij de resterende stations nog vandaag zullen opraken als het hamsteren op de huidige schaal voortgaat.

De politie heeft vanochtend vroeg een blokkade bij een brandstofdepot in het graafschap Norwich ontmanteld. De autoriteiten zijn daartoe gemachtigd sinds het aannemen van een noodwet, gisteravond, die de brandstofvoorziening aan ziekenhuizen, hulpdiensten e.d. moet garanderen.

De Venezolaanse olieminister Ali Rodriquez-Araque, momenteel fungerend voorzitter van het oliekartel Opec, zei gisteren in de marge van de Opec-vergadering in Wenen ,,een crisis van grote afmetingen'' te verwachten. ,,De olieproductiecapaciteit heeft haar grenzen bereikt'', verklaarde hij tegen de BBC. Door het ontbreken van duidelijke statistieken is onduidelijk hoe groot de reservecapaciteit van de Opec is. Dit weekeinde besloot de organisatie de dagproductie met 800.000 vaten te vergroten, maar tot een daling van de olieprijs leidde dit niet.