TRIO TÖYKEÄT

Het Finse woord Töykeät laat zich vrij vertalen als `zooitje ongeregeld'. Dat ongeregelde slaat op de manier waarop het uit Helsinki afkomstige Trio Töykeät omgaat met de muziekgeschiedenis. Het drietal onder leiding van pianist en componist Iiro Rantala plundert zonder gêne uit de jazz, volks- en klassieke muziek en brouwt er een even virtuoze als humoristische eigen stijl van. De twaalf nummers op de nieuwe cd Kudos (Fins voor `textuur' en Engels voor `roem') zijn stuk voor stuk opgedragen aan de uiteenlopende inspiratiebronnen van de groep. Zo wordt W.A. Mozart geëerd met het supersnelle en uiteindelijk over de kop vliegende `Étude' en de vorig jaar overleden pianist Michel Petrucciani herdacht met een sentimenteel wiegende wals.

Maar de Finnen houden het niet bij muzikale voorbeelden alleen. Het desolate `Heartfilms' bijvoorbeeld is opgedragen aan regisseur Aki Kaurismäki, de filmische tegenhanger van het trio, en het baldadig vrolijke `Ab Fab' is een ode aan de Britse comédienne Jennifer Saunders. Het drietal weet in zijn onverbiddelijk voortrazende mallemolen van pastiche en parodie steeds de toon te raken die past bij de persoon aan wie het stuk is opgedragen. Steeds weten de Töykeäts er hoogstaand muziektheater van te maken. Trio Töykeät is deze maand op tournee in Nederland, te beginnen op 25 september in het Amsterdamse BIMhuis.

Trio Töykeät: Kudos (Universal, 159 461-2)