Tolpoorten

Afgelopen zomer waren de tolpoorten weer enkele malen in het nieuws (NRC Handelsblad, 2 en 14 augustus). Alvorens de Tweede Kamer een besluit neemt over dit middel om de files in Nederland aan banden te leggen, doet men er goed aan eerst elders te gaan kijken.

Onlangs op rondreis door Scandinavië constateerde ik dat de Noorse hoofdstad Oslo geheel omgeven is door tolpoorten. Het aankomende verkeer wordt in drie stroken opgesplitst: de abonnementshouders (zij worden direct geflitst), de ter plekke via een automaat met muntgeld betalende automobilisten (zij worden geflitst als ze niet betalen) en het bus- en vrachtverkeer dat handmatig bij een tolhuisje de benodigde gelden op tafel moet leggen. Ik zou wel eens willen weten of deze tolpoorten het autoverkeer naar en van Oslo aan banden hebben gelegd; enige twijfel is op zijn plaats gezien de overvolle stad.

Is er overigens wel eens aan gedacht om alle Nederlandse bedrijven te verbieden hun personeel een auto (min of meer gratis) ter beschikking te stellen? Dat zou volgens mij al heel veel schelen.