Staking bij MoMA voorbij

Na ruim vier maanden is de staking van werknemers van het Museum voor Moderne Kunst (MoMA) in New York beëindigd. Ongeveer 250 van de 630 personeelsleden gingen akkoord met een salarisverhoging van 18 procent, die in de loop van de komende vijf jaar zal worden uitgekeerd.

De staking begon eind april, toen de werknemers van een van de belangrijkste Amerikaanse musea voor moderne kunst een hoger salaris eisten en een ziektenkostenverzekering via hun werkgever.

Het museum, dat doordraaide op tijdelijke krachten, ondervond weinig hinder van de staking maar zat wel met haar imago in de maag. De stakers stelden zich om toerbeurten bij de ingang op en probeerden bezoekers er van te overtuigen een andere kunstinstelling te bezoeken. De werknemers werden gesteund door een aantal prominente Amerikanen, onder wie de regisseurs Steven Spielberg, Jim Jarmush en Martin Scorsese.