Shell investeert in Chinees olieconcern

Koninklijke/Shell, Exxon Mobil en BP Amoco gaan tot 1,8 miljard dollar (4,6 miljard gulden) investeren in de Chinese oliemaatschappij China Petroleum & Chemical Corp. De drie olieconcerns hopen daarmee hun toegang tot de brandstofmarkt in Azië te vergroten. Shell heeft ook een overeenkomst gesloten met de Chinese maatschappij, beter bekend als Sinopec, voor de oprichting van een joint venture. De aankopen door de drie concerns zijn goed voor bijna de helft van het 20-procentsbelang dat Sinopec van plan is volgende maand naar de beurs van Hongkong te brengen. Shell koopt 14 procent van dit belang voor maximaal 430 miljoen dollar. Exxon Mobil is bereid tot 1 miljard dollar te steken in Sinopecs beursgang en BP Amoco 400 miljoen dollar.

Shell en Sinopec gaan daarnaast een strategische alliantie aan voor gezamenlijke olie- en gasexploratie, -ontwikkeling en -productie. Sinopec heeft een dominante marktpositie in zuidelijk en oostelijk China. Rivaal Petrochina, dat in de westelijke regio's overheerst, kreeg in april een notering op Wall Street.