Polaroid is geraffineerde chaos

Zegt de een: ,,Je wordt voortdurend genaaid, als je niet uitkijkt.'' Zegt de ander: ,,Als je wel uitkijkt, word je net zo goed genaaid.'' De personages in Polaroid kennen de hardheid van het leven – en laten zich er toch door verrassen. Ze zijn makkelijk te raken, door vernederingen bijvoorbeeld, dus belanden ze in een crisis. Want wie zijn ze nu helemaal? Zijn ze wie ze waren of wie ze nog moeten worden?

Steeds zien we de acteurs in dubbelrollen en degenen die zij spelen hebben eveneens verschillende identiteiten. Verdeeld over twee verhalen. Het eerste verhaal speelt zich af op een kantoor, het tweede in een bar. Op het kantoor bereidt de directie het lustrumfeest van de zaak voor, in de bar versiert een zanger een actrice. Die heeft een rol in de soap De Beurs en het toeval wil dat wat er op het kantoor gebeurt voor een groot deel samenvalt met de plot van de soap.

Schrijver/regisseur Jeroen van den Berg speelt niet alleen een spel met fantasie en werkelijkheid, maar ook met de tijd. Zoals een drollig draaitoneeltje de acteurs van het kantoor naar de bar brengt en van de bar naar de soap en vice versa, zo brengt een duistere machinator de hoofdpersonen van het heden naar de toekomst en het verleden. Deze Coach (Ivar van Urk) houdt de geblutsten polaroids voor van vroeger en spoort hen aan terug te gaan naar het geweldige kind dat zij eens waren. En de gekwelde directeuren (Ad Knippels, Christiaan Montanus en Boris van der Ham), die worden weer cowboy, die worden weer recalcitrant. Die schoppen het lustrumfeest in de war en het script, die verstoren de chronologie.

Het is een geraffineerde chaos die Van den Berg met zijn theatergroep Het Oranjehotel heeft geschapen, een chaos verpakt in een snelle komedie waar ik daverend om heb gelachen. Als het aan De Raad voor de Cultuur ligt krijgt Het Oranjehotel geen subsidie meer. Ook dat grijpt Van den Berg aan als stof voor grappen en grollen. Zijn drama over opkomst en ondergang van de firma Voortman, Weger & De Jonge is tevens het drama van Het Oranjehotel. ,,Prestaties, daarin onderscheiden wij ons!'', bralt het directieteam op het feest. De Nieuwe Tijd, The best of `I did it my way' en nu dan Polaroid – het zijn waardevolle nieuwe toneelstukken die tot hun recht komen als Het Oranjehotel ze speelt.

Voorstelling: Polaroid, door Het Oranjehotel/Theater van het Oosten. Tekst en regie: Jeroen van den Berg; muziek: Jaap van Keulen. Spel: Trudi Klever e.a. Gezien: 9/9 Theater aan de Rijn, Arnhem.Tournee t/m 28/10. Inl. (050) 5772775.