`Poetin won door fraude'

Dat president Vladimir Poetin afgelopen maart aan slechts één ronde genoeg had om zich tot leider van het Kremlin te laten kiezen was het gevolg van grootscheepse stembusfraude. Dat meldt The Moscow Times. De krant heeft het kopen en vervalsen van stemmen in twaalf Russische regio's gedocumenteerd.

Bij de eerste ronde op 26 maart behaalde Poetin volgens de officiële uitslag al de vereiste absolute meerderheid met een marge van 2,2 miljoen stemmen, waardoor een tweede ronde tegen de communist Gennadi Zjoeganov niet meer nodig was.

Het onderzoek van The Moscow Times maakt echter aannemelijk dat de Centrale Kiescommissie 1,3 miljoen niet-bestaande kiezers ('dode zielen') uit de hoge hoed heeft getoverd die allen op Poetin hebben gestemd.

De oppositie tekende indertijd protest aan. Dat er niet serieus naar haar klachten is geluisterd, komt mede door de conclusie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) dat de presidentsverkiezingen ,,overwegend democratisch'' waren verlopen. Bij iedere vorm van twijfel hoeft de Centrale Kiescommissie maar te zwaaien met het OVSE-keurmerk en daarmee is de kous af.

De indrukwekkende staalkaart van fraude brengt in Rusland de gemoederen niet in beweging. ,,Poetin zou in de tweede ronde toch hebben gewonnen'', is de gangbare reactie. Dat het gesjoemel een smet werpt op Poetins aanspraken als democratisch gekozen leider, lijkt in Rusland geen indruk te maken.