OVSE kritisch over Macedonië

Geweld, intimidatie en onregelmatigheden hebben de lokale verkiezingen in Macedonië van zondag beïnvloed. Dit liet de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gisteren weten.

,,De verkiezingen werden gekenmerkt door een reeks van ernstige incidenten, begaan door individuen en door groepen aanhangers van verschillende politieke partijen'', schrijft de OVSE in een verklaring. Bij schietpartijen raakten vier mensen ernstig gewond. Het verkiezingsgeweld deed zich vooral voor in het westen van Macedonië, waar het overgrote deel van de Albanese minderheid woont. Albanezen maken ongeveer dertig procent uit van de totale Macedonische bevolking.

Ook was er sprake van onregelmatigheden en intimidatie. Op diverse plekken in het hele land zijn stembussen opengebroken. ,,Dit staat lijnrecht tegenover alles waarin de OVSE gelooft', aldus het hoofd van de missie, Charles Magee, gistermiddag in de Macedonische hoofdstad Skopje. Direct na de verkiezingen heeft de oppositionele PPD – een van de twee partijen van de Albanese minderheid – laten weten de uitslag niet te erkennen, wegens intimidatie van haar leden en kiezers. De Macedonische regering heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Hoewel de officiële uitslag nog niet bekend is, eisen beide kampen alvast de overwinning op. De oppositie, geleid door de ex-communistische SDSM, wil een motie van wantrouwen tegen de regering indienen en eist bovendien vervroegde parlementsverkiezingen. De SDSM wist gisteren zelfs al precies te melden hoeveel stemmen zij zondag heeft gekregen: 492.612, tegen 241.656 voor de partijen van de regerende coalitie. In de hoofdstad Skopje zou de SDSM 65 procent van de stemmen hebben veroverd. De regeringscoalitie wist gisteren echter zeker 43 procent van de stemmen te hebben gekregen, tegen slechts 38 procent voor de oppositie.

De officiële uitslag wordt pas morgen verwacht. De internationale denktank ICG heeft de verkiezingen echter al ,,een duidelijke nederlaag voor de regering'' genoemd. De regering, aldus de ICG, is er duidelijk nog niet in geslaagd het land te stabiliseren.

In de meeste gemeenten zal de bevolking zich op 24 september, in een tweede ronde, opnieuw over een nieuwe gemeenteraad en een gekozen burgemeester uitspreken.