Oma Smith

Iedereen weet wel dat granny Engels is voor `oma', maar bij Granny Smith denkt bijna niemand daaraan. Toch is die beroemde appel naar een oma genoemd, en wel naar Maria Ann Smith (circa 1800-1870). Over haar leven is niet veel bekend. Zij kwam uit Sussex in Engeland, emigreerde in 1838 naar Australië en vestigde zich in Eastwood, een gehucht dat inmiddels is opgeslokt door Sydney. Daar begon ze, samen met haar man Thomas, een groente- en fruitkwekerij. In 1868 kweekte zij, op basis van een appel uit Tasmanië, de harde groene appel die haar naam zou vereeuwigen. Het succes van die appel zou ze overigens niet meer meemaken. Pas aan het eind van de 19de eeuw bracht haar schoonzoon de vrucht op grote schaal op de markt, en inmiddels worden granny's wereldwijd gekweekt. Dat maakt Granny Smith de bekendste onbekende oma uit de geschiedenis van Australië.