Noord-Korea wil troepen VS houden

Decennialang ontlokten ze het stalinistische regime in Pyongyang een spervuur van verwensingen en zorgden ze voor een algehele mobilisatie aan de noordzijde van de grens – de gezamenlijk oefeningen die de Zuid-Koreaanse strijdkrachten en de Amerikaanse militairen op de Koreaanse schiereiland jaarlijks houden onder de naam `Team Spirit'. Misschien komt er nu een einde aan deze rituele erfenis uit de Koude Oorlog, want anders dan de hele wereld tot dusver dacht, wil Noord-Korea helemaal niet dat de Verenigde Staten zich militair terugtrekken uit Korea. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il althans gezegd tegen de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung, afgelopen juni tijdens de eerste topontmoeting ooit tussen de leiders van de beide Korea's.

Volgens Kim Dae-jung (75) zei de Noord-Koreaanse Kim afgelopen juni in Pyongyang tegen hem: ,,Wij worden omgeven door grote mogendheden – Rusland, Japan en China – en dus moeten de Verenigde Staten aanwezig blijven omwille van stabiliteit en vrede in Oost-Azië.'' Volgens Kim Dae-jung, in een interview met de New York Times dat gisteren werd gepubliceerd, was die uitspraak de belangrijkste uitkomst van de top in juni. Want, aldus Kim, de uitspraak betekent dat beide Korea's het er over eens zijn dat de Amerikaanse troepen in Zuid-Korea moeten blijven om te voorkomen dat er een machtsvacuüm onstaat dat buurlanden in de verleiding zou kunnen brengen.

Op dit moment wordt een tweede topontmoeting tussen de beide Kims voorbereid, ditmaal in Seoul. Kim Dae-jung, de voormalige Zuid-Koreaanse oppositieleider die sinds zijn aantreden aanstuurt op toenadering tot het noorden, zegt in de New York Times ervan overtuigd te zijn dat Noord-Korea de betrekkingen met de VS wil verbeteren. ,,Dat is hun fundamentele doelstelling. Indien dat niet hun basisdoelstelling zou zijn, is er geen reden waarom ze hun houding ten opzichte van de Amerikaanse troepen (op het Koreaanse schiereiland) zou wijzigen.''

Kim zegt dat hij nog tijdens zijn huidige ambtsperiode, nog ruim twee jaar, een vredesverdrag wil sluiten met Noord-Korea, en akkoorden over samenwerking en uitwisselingen. Maar voorwaarde is, aldus Kim, dat de relaties tussen Noord-Korea en de VS, de Europese Unie en Japan verbeteren. ,,Wij (Zuid-Korea) kunnen dat proces niet op eigen houtje tot een goed einde brengen.''