Lyon een club met meer talent dan Heerenveen

In theorie maakt Heerenveen vanavond weinig kans tegen Olympique Lyon. De subtopper van Frankrijk is rijker, ambitieuzer en talentvoller.

In het sfeervolle Stade de Gerland wordt vanavond een debutantenbal gespeeld. Net als Heerenveen heeft Olympique Lyon nog nooit op het hoogste platform geacteerd. De nummer drie van Frankrijk plaatste zich voor de Champions League door een zege in de kwalificatieronde op het Slowaakse Inter Bratislava. Momenteel bezet Lyon de tiende plaats in de nationale competitie. Afgelopen zaterdag werd koploper Lens met 3-0 verslagen.

De lage klassering geeft een vertekend beeld van de krachtsverhoudingen in het Franse clubvoetbal, dat tegenwoordig gerekend mag worden tot de Europese top. In navolging van het nationale elftal boeken de grotere clubs steeds meer successen. Monaco, Bordeaux, Paris St. Germain en Olympique Marseille zijn miljoenenbedrijven. Traditionele subtoppers als Lens, Lyon, Nantes en Auxerre hebben zich aan het hoge niveau opgetrokken.

Bij Lyon is voorzitter Jean-Michel Auras een ambitieuze bewindvoerder. Sinds zijn aanstelling in 1987 heeft deze rijke zakenman de begroting opgeschroefd van zes miljoen gulden naar 130 miljoen gulden. In Frankrijk hebben momenteel alleen Monaco en Paris St. Germain meer te besteden. In 1989 promoveerde Lyon naar de hoogste afdeling. Onder leiding van Auras werd de afgelopen twee jaar voor 150 miljoen gulden geïnvesteerd in nieuwe spelers. Hoofddoel is het behalen van de nationale titel. Het laatste kampioenschap dateert van vijftig jaar geleden.

Trainer Jacques Santini, oud-speler van de verbleekte sterrenploeg Saint-Etienne, heeft sinds een paar jaar de technische leiding bij L'OL. Hij is nog steeds een opgewonden standje, zo bleek afgelopen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Lens. Bij een 2-0 voorsprong werd hij wegens aanmerkingen op de arbitrage van het veld gestuurd. Technisch-directeur Santini is op het trainingsveld de opvolger van oud-international Lacombe, die na de plaatsing voor de Champions League werd bedankt voor bewezen diensten.

Santini heeft zijn selectie deze zomer voor tachtig miljoen gulden op (internationaal) peil gebracht. De Braziliaan Edmilson werd voor 24 miljoen gulden overgenomen van Sao Paulo. Deze centrumverdediger werd door voorzitter Auras met diens privévliegtuig uit Parijs opgehaald. Een andere belangrijke versterking is middenvelder Foé uit Kameroen. Hij werd voor 22 miljoen gulden overgenomen van West Ham United. De Zwitsere aanwinst Müller leverde Grasshopper zestien miljoen gulden op.

De Belgische back en international Deflandre is afkomstig van Club Brugge. Hij heeft acht miljoen gulden gekost. Deflandre kijkt in Lyon zijn ogen uit, vertelde hij gisteren in De Telegraaf. ,,Ik heb in de Belgische ploeg met Nilis en Mpenza gespeeld. Niet de minste spitsen. Maar Marlet en Anderson zijn de beste spitsen waar ik ooit mee heb gespeeld. Ze zijn veel onvoorspelbaarder en brengen daarom iets extra's.''

De Braziliaan Anderson werd twee jaar geleden in Barcelona afgedankt door de Nederlandse trainer Van Gaal. Hij was vorig seizoen topscorer in de Franse competitie. Marlet werd deze zomer voor twaalf miljoen gulden overgenomen van Auxerre. Mocht het koningskoppel zijn draai ziet vinden, dan heeft Lyon nog een aardige aanvaller achter de hand. Invaller Vairelles staat te boek als Frans international.

Trainer Santini heeft drie licht geblesseerde spelers in zijn team, de verdedigers Laville, Bak en Blanc. Naar verwachting zijn ook zij inzetbaar.

Als scout van Heerenveen was assistent-trainer Verbeek zaterdagavond getuige van de competitiewedstrijd Lyon-Lens. Hij was onder de indruk van het aanvalsspel van de komende tegenstander. ,,Er gaat veel dreiging van uit. Als je deze jongens ruimte geeft, walsen ze over je heen'', concludeerde Verbeek.