LAMSSCHENKELS MET ARTISJOKKEN EN ERWTJES

In deze Turkse stoofpot spelen voorjaarsgroenten en fijngesneden dillegroen een belangrijke rol. In geval er geen verse artisjokken verkrijgbaar zijn, kunnen 200 gram uitgelekte artisjokkenbodems of artisjokkenhartjes uit blik worden gebruikt, hoewel die een hinderlijk zure smaak hebben meegekregen in dat blik. Doperwten kunnen in ons land beter diepgevroren worden gekocht, dan ben je verzekerd van jonge erwtjes.

Volgt hier de bereiding. Doe de schenkels samen met olie en sjalot in een ruime stoofpan met goed sluitende deksel en smoor daarin alles gedurende 10 minuten op laag vuur. Schep regelmatig om tot het vlees zijn rauwe kleur heeft verloren en de uien zacht zijn. Voeg 3 dl heet water, venkelstelen, laurier, zout en een vijftal peperkorrels toe en breng aan de kook. Stoof het vlees in een gesloten pan op laag vuur voor circa 2 1/2 uur tot het gaar is en gemakkelijk van het bot loslaat. Neem de schenkels uit de pan, verwijder de botjes en verdeel het vlees in handzame stukken. Giet stoofvocht met toebehoren door een fijnmazige bolzeef en vang het op in een kom. Druk vervolgens de groenten door de zeef zodat het stoofvocht een lichte binding krijgt. Doe schenkelvlees en stoofvocht terug in de pan. Pel de blaadjes van de artisjokken, verwijder het hooi en snijd de bodems in smalle partjes. Schenk de wijn in de pan en voeg diepgevroren erwtjes, artisjokken en een beetje zout toe. Breng aan de kook. Stoof alles in gesloten pan op laag vuur nog 10-12 minuten of tot de erwtjes gaar zijn. Proef op zout en voeg zo nodig een drupje citroensap toe om het gerecht een fris accent te geven. Roer vlak voor het serveren de dille erdoor. Serveer met een gekookt aardappeltje.