Koninklijke Olie bereikt nieuw record

Koninklijke Olie blijft schitteren op het Damrak. Vanmorgen bereikte het fonds, op de golven van de weer aantrekkende olieprijs en de zwakke eurokoers, een koersrecord van 74,94 euro.

Daarmee zijn aandelen Koninklijke Olie ruim 23 procent hoger dan eind vorig jaar, en behoren ze tot de grootste stijgers onder de hoofdfondsen op het Damrak. Olie-aandelen werden in heel Europa geholpen door het weer aantrekken van de prijs van ruwe olie en de recordlaagte die de euro vanmorgen bereikte ten opzichte van de dollar, op 0,8553 dollar.

Met de koersstijging was Koninklijke een van de weinige stijgers op het Damrak, waar vooral de technologiesector het zwaar te verduren had. Boosdoener was de Amerikaanse Nasdaq-index die gisteravond 2 procent lager sloot. KPN, Getronics, Philips en ASM Lithography zaten allemaal aan de onderzijde van de hoofdfondsen. ASML was van hen de sterkste daler, 2,8 procent op 42,20 euro.

Alleen UPC stak gunstig af na het bericht dat het voor 1,43 miljard euro aan converteerbare preferente aandelen uitgeeft aan een groep van bedrijven, waaronder Motorola. UPC profiteerde van het nieuws over de financiering met een koersstijging van 2,8 procent.

ABN Amro leed onder het voornemen van ING haar belang in de Amsterdamse bank flink terug te brengen. ING doet 100 miljoen aandelen met een totale waarde van ruim 2,6 miljard euro in de verkoop. De gevolgen voor ABN Amro werden direct zichtbaar. De bank daalde 2,9 procent op 26,41 euro. De verkoopplannen deden ING overigens ook geen goed; het verloor 0,9 procent op 74,61 euro. ING zal; het kapitaal gebruiken om de gedane overnames in de VS te verteren. maar op de beurs werd de fantasie van de handel geprikkeld door het gerucht vorige week dat Deutsche Bank een bod zou doen op de Amerikaanse bank J.P.Morgan. Dit werd door beide bedrijven ontkend, maar vanmorgen circuleerde het idee dat ING een soortgelijke poging zou kunnen doen om de Amerikaanse bank in te lijven. Daarvoor moet overigens wel het vijftienvoudige op tafel worden gelegd van de opbrengst van de ABN Amro-aandelen. Supermarktconcern Laurus dook wederom in de min. Het middelgrote fonds moest 4,3 procent inleveren op 10,05 euro.

De overwegend negatieve stemming leidde tot een lagere AEX-index, die 4,88 punten inleverde op 682,72 punten. Alle grote Europese beurzen noteerden koersverliezen.

Op de obligatiemarkt hing de stemming vanmorgen nauw samen met de eurokoers. Obligaties trokken wat aan toen de euro opkrabbelde vanaf een diepterecord tot iets boven de 0,86 dollar per euro. Handelaren houden rekening met interventies door de Europese Centrale Bank, die een verkrappend effect kunnen hebben op de geldmarkt. De toonaagevende Nederlandse tienjarige staatslening gaf een effectieve rente van 5,45 procent.