Jakarta wil delegatie VN niet ontvangen

De regering van Indonesië is niet van plan een delegatie van de VN-Veiligheidsraad te ontvangen die onderzoek gaat doen naar de recente moord op drie VN-hulpverleners in West-Timor. Door de weigering riskeert Jakarta een openlijke confrontatie met de internationale gemeenschap. De Veiligheidsraad besloot afgelopen vrijdagavond een onderzoeksmissie naar Indonesië te sturen, naar aanleiding van de moord vorige week woensdag op drie buitenlandse medewerkers van de vluchtelingenorganisatie UNHCR in de West-Timorese grensstad Atambua. De hulpverleners – een Amerikaan, een Kroaat en een Ethiopiër – werden gedood toen pro-Indonesische milities het kantoor aanvielen van de UNHCR in een vluchtelingenkamp dat vorig jaar werd opgericht na de bloedige gebeurtenissen in Oost-Timor na het referendum over onafhankelijkheid.

De gewelddadige dood van de drie hulpverleners heeft internationaal grote verontwaardiging opgeroepen. Vele buitenlandse waarnemers zien er het bewijs in dat de regering van president Wahid niet in staat is de pro-Indonesische milities in West-Timor te beteugelen. Tegelijkertijd hebben de moorden Jakarta in grote verlegenheid gebracht. Sommige politici hebben gesuggereerd dat sprake is van een internationaal complot om Indonesië aan de schandpaal te nagelen, na de vernedering die het vorig jaar al moest ondergaan met het verlies van Oost-Timor.

De Indonesische minister van Defensie, Mahfud, verklaarde vanochtend dat Indonesië heel goed in staat is zelf de daders van het geweld van vorige week op te sporen en te berechten. Daarom, zo kondigde hij aan, zal het kabinet de delegatie van de Veiligheidsraad niet ontvangen als zij naar verwachting komende week in Jakarta aankomt. ,,Wij zijn een soeverein land, dat interventies zoals deze niet kan accepteren, ook al komen ze van de Verenigde Naties'', aldus Mahfud.

De opstelling van de Indonesische regering zal ongetwijfeld de spanningen met het buitenland verder vergroten. Tijdens de Millennium Top van vorige week in New York hield VN-secretaris-generaal Kofi Annan in aanwezigheid van regeringsleiders uit de hele wereld een minuut stilte ter nagedachtenis van de omgekomen VN-medewerkers. Vrijdag besloten de 15 leden van de Veiligheidsraad unaniem een onderzoeksteam naar Indonesië te sturen. Ook namen zij een resolutie aan waarin bij de Indonesische regering wordt aangedrongen de milities te ontwapenen.