Internationaal

LONDEN

Telecomaandelen en financiële waarden zetten de beurs van Londen en ook de meeste overige toonaangevende Europese effectenbeurzen vanmorgen opnieuw op verlies. Het lagere slot op Wall Street en de zorg over het effect van de hoge olieprijzen zorgden overal in Europa voor een bedrukte stemming. De FTSE-index noteerde rond de middag 0,37 procent lager op 6.557 punten.

Beurszwaargewicht Vodafone verloor 1,4 procent. Celltech dook bijna 6 procent in de min. Het biotechnologiebedrijf kon vanmorgen voor het eerst een winst laten zien, maar daar waren beleggers niet van onder de indruk. Het aandeel van modeketen Next dikte ruim 4 procent aan na de aankondiging van een fikse stijging van de winst in het eerste halfjaar.

FRANKFURT

Onder aanvoering van softwareproducent SAP dook ook de DAX-index vanmorgen in de min. De Duitse beursgraadmeter stond rond de middag 0,89 procent lager op een totaal van 7.152 punten. Op de effectenbeurs in Frankfurt stonden eveneens de technologiefondsen en de bankaandelen onder druk. Het aandeel SAP verloor bijna 2 procent. Dresdner Bank leverde een half procent in. De bank zou de Amerikaanse investeringsbank Wasserstein Perrella willen overnemen.

PARIJS

De Parijse beurs wist zich gisteren nog even te onttrekken aan de mineurstemming in Europa, maar vanmorgen moest ook de CAC-40 meteen inleveren. Rond het middaguur noteerde de index 0,39 procent lager op een stand van 6.649 punten.

Het verlies bleef beperkt dankzij een opleving van France Telecom. Het aandeel veerde op nadat de vraag door koopjesjagers was opgedreven. Winnaars waren opnieuw de farmaceuten. Zo klom het aandeel Aventis 3,45 procent en werd het aandeel Synthelabo 3,08 procent duurder.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft het vanmorgen opnieuw met een verlies moeten stellen. De Nikkei-index leverde 0,55 procent in op een stand van 16.040 punten. De index dook zelfs even onder de 16.000 punten. Vooral de technologiefondsen lieten het afweten als gevolg van het lagere slot van de Amerikaanse Nasdaq.

NEW YORK

De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq is gisteren opnieuw fors lager gesloten. De index verloor ruim 2 procent op een stand van 3.896 punten. Het was de vierde daling in vijf handelsdagen. De oorzaak ligt volgens handelaren in de vertraging in de winstgroei in de technologiesector. Ook de Dow-Jonesindex eindigde in de min. De index verloor 0,22 procent en kwam daarmee uit op een totaal van 11.195 punten.