ING verkoopt voor 6 mld aan aandelen ABN Amro

Het financiële concern ING verkoopt naar verwachting voor bijna 6 miljard gulden een deel van zijn belang in ABN Amro. De bank en verzekeraar maakte vanochtend bekend dat 100 miljoen aandelen ABN Amro worden verkocht.

Met de opbrengst zegt ING recente overnames te financieren. In mei nam ING de Amerikaanse verzekeraar Reliastar over voor bijna 15 miljard gulden, terwijl het concern eind juli 18 miljard gulden uittrok voor de financiële diensten en de internationale tak van de Amerikaanse verzekeraar Aetna. In die periode kocht ING ook voor 450 miljoen gulden de Britse zakenbank Charterhouse.

Door berichten die vooruitliepen op de verkoop van het pakket stond het aandeel ABN Amro al enkele dagen onder druk. De koers stond tegen het middaguur 2,7 procent lager op 26,45 euro. In vergelijking met de slotkoers van donderdag heeft het aandeel meer dan 6 procent ingeleverd. De voorgenomen transactie levert bij deze koers circa 2,6 miljard euro (5,8 miljard gulden) op.

Met de verkoop van honderd miljoen aandelen brengt ING het belang in ABN Amro terug van circa 19 procent tot minimaal 10 procent.

Dit resterende belang zal het concern in elk geval 90 dagen in bezit houden. Grote beleggers hebben tot en met morgen de tijd om hun belangstelling voor de aandelen te tonen. De wereldwijde verkoop is in handen van ING Barings.

Het is niet de eerste verkoop van ING om acquisities te financieren. In juni verkocht het concern zijn volledige belang van 6,6 procent in verzekeraar Aegon voor 3,3 miljard euro, bijna 7 miljard gulden. De helft van deze Aegon-aandelen werd toen overgenomen door de Vereniging Aegon, grootaandeelhouder van de verzekeraar. Een week later verkocht ING een deel van zijn 15 procents belang in branchegenoot Fortis. Deze transactie leverde 800 miljoen euro (1,8 miljard gulden) op.

De aandelen werden toen voor een deel door Fortis zelf overgenomen om de toekomstige eigen behoefte – als gevolg van verstrekte opties – af te dekken.

Van het buitenlandse aandelenbezit verkocht ING haar belang in de Franse bank CCF voor 900 miljoen euro (2 miljard gulden). Die bank was een paar weken eerder door het Aziatische HSBC weggekaapt voor de neus van ING.